Една от многото торти, които направих тази есен и която
също, както трюфелите от предната публикация споделих с читателите на SO into FOOD в
стартовото му издание. Макар с коледна визия, тортичката бе за
именния ден на сина ми, а името ѝ и ангелските крилца, с които я декорирах са
намек за него и тематично послание-благопожелание, каквото има изписано на
гръбчетата на всяко едно крилце – здраве, сила, смелост, късмет, воля, успехи, благополучие,
верни приятели, истинска любов и щастие.
Една идея много подходяща за украса на празничните, коледни или новогодишни десерти.
Една идея много подходяща за украса на празничните, коледни или новогодишни десерти.
Продукти
за форма с ⌀ 24 см.
за основата
300 гр. маслени бисквити, смлени
2 с.л. кристална захар
100 гр. разтопено масло
за чийзкрема
300 гр. крема сирене
1 ч.ч. кристална захар
4 яйца
300 гр. квасена сметана
100 мл. млечна сметана (36% масленост)
семенцата на 2 шушулки бурбонска ванилия
за шоколадовия мус
250 гр. бял шоколад, рендосан
500 мл. млечна сметана (36% масленост)
250 гр. крема сирене
2 с.л. кристална захар
семенцата на 1 шушулка бурбонска ванилия
за сметановия топинг
250 мл. млечна сметана (36% масленост)
2 с.л. кристална захар
семенцата на 1 шушулка бурбонска ванилия
за декорация
1 ч.ч. кокосови стърготини
шоколадови ангелски криле
Приготвяне
на основата
Загряваме фурната на 180°.
Обвиваме добре с алуминиево фолио тортена форма с падащи
стени и диаметър 24 см., а дъното ѝ застиламе с хартия за печене.
В купа изсипваме млените бисквити и захарта и добре ги
размесваме. Към тях добавяме разтопеното масло и намачкваме с вилица, докато
равномерно се навлажни цялата смес.
Изсипваме я във формата, разпределяме я по цялата ѝ
повърхност и добре притискаме, за да излезе въздухът от нея.
Печем за 10 минути, след което изваждаме и оставяме
настрана да се охлади.
на чийзкрема
Намаляваме фурната на 160°.
В дълбока купа разбиваме крема сиренето, заедно със
захарта и ваниловите семенца до гладък крем.
Добавяме едно по едно яйцата, след тях квасената сметана
и разбъркваме, за да се смеси всичко добре. Наливаме млечната сметана и
хомогенизираме крема.
Изливаме го върху изпечената основа, тръсвамв
формата няколко пъти в плота, за да извадим евентуални въздушни мехурчета и
поставяме във фурната.
Печем за около час – час и 15 минути, докато чийзкремът
се стегне добре, а при лек натиск в центъра да се усеща еластичен и леко да
пружинира.
Изключваме фурната и оставяме формата в нея за още 10
минути, след което я изваждаме и оставяме да се охлади за половин час. Охладен
вече, покриваме чийзкейка със стреч фолио и го прибираме в хладилника за поне 6
часа (или една нощ), да се стегне и охлади.
на муса
Разтопяваме шоколада в микровълнова фурна или на водна
баня и го оставяме настрана да се охлади леко.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета и без
да спираме разбиването добавяме захарта и бием още малко, докато се стегне
добре и заблести.
В друга, по-голяма купа разбиваме кремата сирене и
ваниловоте семенца до гладкост. Към тях наливаме разтопения шоколад и добре
размесваме.
Добавяме половината бита сметана и хомогенизираме сместа,
след което с помощта на шпатула събираме с останалата сметана.
Заливаме с този крем охладения чийзкейк и старателно
заравняваме повърхността му.
Покриваме със стреч фолио и прибираме в хладилник за 2
часа.
на топинга
В купа разбиваме сметаната и ваниловите семенца до меки
връхчета.
Подслаждаме със захарта и доразбиваме до пълно
сгъстяване.
Отделяме с нож тортата от стените на формата и я
прехвърляме върху поднос. Намазваме я със сметановия топинг само отгоре и
заравняваме с нож цялата ѝ повърхност.
Прибираме за още 2 часа в хладилник, след което я
поръсваме цялата с кокосови стърготини.
Гарнираме с лимоновите трюфели и няколко
шоколадови крилца.
Нежност, красота и изящество!
ОтговорИзтриванеПоздравления и респект, Ирме! :)
Сърдечно благодаря, Хриси! :*
ИзтриванеПрекрасна е, Ирме!
ОтговорИзтриванеИзключително присъствие в новото начинание!
Като перла в короната!
Прегръдки, мила!
Сърдечно благодаря, Дани! Беше много вкусна торта. :)
ИзтриванеПрегръдки имаш и ти от мен!
Разкошна, нежна, снежна! Независимо от повода,ще украси всяка маса и ще задоволи всеки вкус!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер, Ирме!
Благодаря от сърце, Ина! Ще съм щастлива да украси и нечия друга маса!
ИзтриванеПрегръдки!
Майстор си голям :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесва :*
Много мило, Зори! :)
ИзтриванеСърдечно ти благодаря!
Прегръдки!
Прекрасна е, толкова изискана и същевременно нежна, абсолютно в синхрон с името. Да е жив и здрав синът ти и всички пожелания да се сбъднат! Поздравления за участието, скъпа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бонбон!
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва! Името ѝ бе предопределено, постарах се само да съчетая вкусът и визията ѝ със семейния празник и темата на първия брой на списанието.
Прегръдки и много усмивки!
Красиво, вкусно и естетично! Майсторка си, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплимента, Бети! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Какво чийз-великолепие си сътворила,Ирма,разкош без измерение!Честит да е именника и все с добро споменаван!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Роси! :)
ИзтриванеВесели и щастливи да са празниците за теб и близките ти!
Ирме, поредния ти изящен десерт, издаващ фината ти натура!
ОтговорИзтриване