Съвсем в края на лятото, както винаги ме обзема тъга и
носталгия – усещането ми е за загуба, категорична, безвъзвратна, ограбваща.
Някак си вътрешният ми часовник е настроен да отброява отминалите години точно
в този период на годината, когато буйното, диво, щуро, нахално, красиво и
безразсъдно лято си отива. А толкова да го обичам! Обичам безгрижието му, яркото
слънце, мириса на топлия въздух, особено след внезапно плиснал летен дъжд,
жуженето и веселото писукане на рояците щастливи птици, потопените ми крака в
бистрите, лъкатушещи ручeйчета, вечерните серенади на щурците и ревнивият
отговор на жабките, мириса от огъня под яркото звездно небе, волните и гръмки компании и цялото
богатство от всички останали благинки, които сезонът ни предлага. Рай за душата
и тялото. И за стомаха, разбира се – няма нещо, което да ни се дояде и да го
няма, да не можеш да намериш по магазините и пазарите или да трябва да чакаш
цял сезон, че да се позиционира на масата ни. J
Като споменах рая, не мога да подмина ябълките. Но тях някак си свързвам с есента и едва чакам първите да назреят, за да допълня усещанията с още едно – вкусно, ароматно, свежо и хрупкаво съкровище.
Като споменах рая, не мога да подмина ябълките. Но тях някак си свързвам с есента и едва чакам първите да назреят, за да допълня усещанията с още едно – вкусно, ароматно, свежо и хрупкаво съкровище.
Не знам защо, но преди септември не посягам към греховния
плод. Такива вносни или съхранявани още от изминалия сезон не са ми сладки. Първият,
най-ранен сорт са петровките – приятно сладки,с умерена киселост, дребнички и
ако са дивачки, истинско БИО, може и с наематели да са - категорична гаранция
за чистият им произход. На село имаме едно такова дръвче и никога не пропускам
да се скрия под него и да хрупам като не видяла - странно и за самата мен,
защото ябълки харесвам в сладкиши, но в суров вид повече от една ми е трудно да
поема. Като се замисля, май само петровките не ме засищат.
Дори се сещам, че помня поне 5-6 места, където през
годините редовно съм брала от тях и то не само в торба, и всичките балканки. Откъснеш,
забършиш небрежно в блузката и загризеш лакомо. И с дивите круши съм така
ненаситна... Ще кажете, то си е в реда на нещата – не са третирани, не са
хибридизирани, расли са на чисто място, с чист въздух и вкусът и ароматът им са
в пъти по-силни. Така е, дори наемателите им ме усмихват. J
Та, лятото е благодат, а това късното особено богат.
Този сладкиш приготвих именно с ябълки. Един друг сорт,
ранно есенни, сладки, сочни и греховно зачервени. У дома често си цедим сок от
тях. Понякога, както и този път, смесен с морковен. Дожаля ми да изхвърлям
отделената пулпа, която си бе много този път, та я замразих като отделих малко
за сладкиш. Искаше ми се да е шоколадов, да е сочен и ето какво сътворих:
Шоколадово
меден кейк с ябълки и моркови
Продукти
3 яйца
щ. сол
½ ч.ч. мед
½ к.л. канела
½ к.ч. тъмен ром
100 гр. меко масло
1 ч.ч. рендосани и добре изцедени ябълки (2-3 бр., според
едрината им)
1 ч.ч. рендосани моркови (2-3 бр.)
1 ванилова захар
1 ч.ч. царевично брашно
200 гр. разтопен черен шоколад (50 гр. какао)
200 гр. квасена сметана
¾ ч.ч. бяло, пшенично брашно (или малко повече, според
степента на сочност в рендосаните плодове)
1 бакпулвер
отделно
250 гр. крема сирене
2-3 с.л. мед
1 ябълка
шепа орехови ядки (запечени леко на сух тиган)
Приготвяне
Ако имате заделена пулпа от изцеждането на ябълков и
морковен сок, спокойно може да ползвате нея. В противен случай рендосайте
ябълките и морковите, поръсете ги с малко захар и след 15 минути ги изцедете.
Разтопяваме шоколада на водна баня.
Включваме фурната да се загрява на 200°.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме белтъците на твърд сняг с щипка сол.
Жълтъците разбиваме заедно с меда и ванилията. Към тях
добавяме сметаната, разбъркваме да се поеме, добавяме на порции царевичното
брашно, канелата и шоколада/какаото, а след тях и мекото масло. Ароматизираме с
рома, хомогенизираме и прибавяме рендосаните ябълки и моркови, а после бялото
брашно, предварително пресято с бакпулвера. Накрая разбъркваме в тестото и
белтъчния сняг, внимателно и на порции.
Намасляваме кексова форма и ако е нужно я напудряме и с
брашно. Насипваме вътре тестото и печем за около 45 минути. Правим тест за суха
клечка и ако се наложи допичаме още малко.
Предвид съставките, тестото е приятно сочно, така че не
препичаме, за да не се окаже кейкът сух.
Изваждаме го и изчакваме да се охлади леко във формата, а
после прехвърляме върху скара до пълното му изстиване.
Пренасяме на поднос, гарнираме с разбитото с меда крема
сирене и декорираме с карамелизираните резенчета ябълка и начупените, орехови
ядки.
За ябълковите резени
ползвах идеята на Дона Хей за карамелизираните круши, които видях наскоро при
Катето тук – бързо се приготвят, ужасно вкусни са и да не ви казвам
какво ухание се разнася от тях в кухнята.
Меко казано добра комбинация.....,изглежда ми прелестно вкусна такава:)))))!Поздрави,Ирма!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мленка! Казвала съм, че не си падам по кейковете, тези сухите, но такива сочни понякога и на мен ми се дощяват. Този пък на всичкото отгоре е и с чудесен аромат. Изяде се до шушка. :)
ИзтриванеПоздрави и за теб и хубава вечер!
Цялата ти нова есенна серия рецепти и предложения е разкошна, Ирме -
ОтговорИзтриванемного цвят, вкус, аромат и неустоимо изкушение на всяка една...
Няма да пропусна и красивите снимки - Благодаря ти -хубави, усмихнати и вдъхновени есенни дни!
Да, тъгувам по лятото, но есента винаги ме вдъхновява. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Дианка, много си мила!
Поздрави и хубава вечер!
Ирме, всички съставки звучат в страхотно съзвучие! А е виден и неустоимият резултат! Снимките ти са много красиви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети! Кейкът е невероятно вкусен и се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрав и успешен ден от мен!
Красиво е и вкусно! Браво, Ирме! :)
ОтговорИзтриванеАбе, кейкът е вкусен, да, но много ме радват твоите оценки, Еви, предвид скромните ми умения зад обектива! Действаш ми като най-ефективния стимулант. :))
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце, мила!
Поздрави и прегръдки!
И аз крещя от много далече ;) Красиво и вкусноооооо :) Предложението се приема удобряващо миличка! Открадвам си рецептата ;)
ОтговорИзтриванеИмаш позволението ми, Дани, кради на воля! Ще се радвам да останеш доволна от резултата!
ИзтриванеЦелувки!
Леле, какви вкусоти съм изпуснала, развихрила си се, Ирме, и така ми харесва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе!
ИзтриванеПлюй, да не ме урочасаш! :)
Пу-пу:))
Изтриване