Страници

19 септември 2015 г.

КЕБАП

Реден кебап (Dizme kebap) с кюфтета



Поредната рецепта за кебап. Рецепта от турската кухня, у нас, в България, позната и с краткото название „редено“, за което пък освен с кюфтета, има модификации и с късове месо (агнешко, шилешко, свинско, заешко). Редуват се със зеленчуци, нарязани на еднакви по големина парчета, най-често кръгове, сезонни и според вкуса на консумиращите. Обичайно това са картофи, тиквички, патладжан, лук, домати, гъби, пиперки... каквито имате или обичате. Може да ги смесвате или да заложите на по-семпло изпълнение - от месце и само един зеленчук, какъвто е "Патладжан кебапът".
А днес реден кебап - вкусно ястие, отново любимо у дома.

Продукти
/за 3 порции/

500 гр. кайма
1 главичка лук
1 равна ч.л. черен пипер
1 равна к.л. кимион
сол на вкус

отделно
1 патладжан (от по-тънките)
1 тиквичка
1 -2 глави лук
3 средни домата
сол и черен пипер на вкус
1 к.ч. зехтин
1 к.ч. сухо бяло вино
1-2 клончета пресен джоджен/мента/ и мащерка

Приготвяне

Най-напред си замесваме каймата с лука и подправките и оформяме от нея малки кюфтенца. Ако ги завъртим по-едри, ще е необходимо повече време за да се сготвят, което пък ще се окаже много за зеленчуците, които в долната си част ще станат на вкус като варени, а в горната ще прегорят.
Нарязваме зеленчуците на кръгчета с дебелина около сантиметър, не повече. Посоляваме патладжана и го оставяме за 15 минути да си пусне горчивия сок, ако сортът му го изисква, след което го отцеждаме.
Намазваме с половината зехтин подходяща тавичка и в нея редим последователно кръгчетата зеленчук и кюфтенцата. Ако формата ви е кръгла, се получава един пъстър охлюв, който поливаме отгоре с виното и с останалия зехтин, посоляваме леко и поръсваме с черен пипер на вкус. По желание може да мушнем тук-там по някое малко, лютиво чушле. 


Отгоре нахвърляме клончетата ароматни треви (може да ги нароним ако желаем) и вкарваме ястието да се пече в предварително загрята на 220°.
Следим готовността му и когато кюфтенцата са готови, вдигаме тавичката за малко под горния реотан, да се зачервят хубаво.




Поднасяме леко охладено с подходяща салата и охладено вино или бира.

Кебапът така приготвен е много вкусен  ароматен, но ако предпочитате да е по-сочен, може да го полеете преди печене и с един рендосан домат.

Да ви е сладко!




8 коментара:

  1. Ох, ама направо се нареждам на масата, за да хапна от това "редено". :) Ирме, може ли всичко да ти е така апетитно?!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Гери, може и повече, стига музата ми да разпери криле. :) А ти си ми винаги добре дошла, и за редено, и за всичко останало!
      Хубаво утре от мен! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Точно колкото твоето редено, Йоли. :)
      Благодаря ти, мила! Прегръдки и хубаво утре!

      Изтриване
  3. Реденото го знам, ама с кюфтета сега виждам :) И много-много апетитно изглежда. Заслужава си да се опита този вариант :)
    Поздрави, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че одобряваш идеята и ще ми е драго да го направиш и да ви се услади, Бени! :)
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
  4. Ох ... ама страхотен, пъстър, вкусен :) Веднага го записвам за проба Ирме! Ще има да ме питат как съм се сетила за такава гозба у дома :)
    Благодаря миличка!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ви е сладко, Дани! Ще се радвам да ви хареса.
    И благодаря за доверието, мила!
    Поздрави и усмихнат вторник! :)

    ОтговорИзтриване