Реден кебап (Dizme kebap) с кюфтета
Поредната рецепта за кебап. Рецепта от турската кухня, у нас, в България, позната и с краткото
название „редено“, за което пък освен с кюфтета, има модификации и с късове месо (агнешко, шилешко,
свинско, заешко). Редуват се със зеленчуци, нарязани на еднакви
по големина парчета, най-често кръгове, сезонни и според вкуса на
консумиращите. Обичайно това са картофи, тиквички, патладжан, лук, домати,
гъби, пиперки... каквито имате или обичате. Може да ги смесвате или да заложите
на по-семпло изпълнение - от месце и само един зеленчук, какъвто е "Патладжан кебапът".
А днес реден кебап - вкусно ястие, отново любимо у дома.
Продукти
/за 3 порции/
500 гр. кайма
1 главичка лук
1 равна ч.л. черен пипер
1 равна к.л. кимион
сол на вкус
отделно
1 патладжан (от по-тънките)
1 тиквичка
1 -2 глави лук
3 средни домата
сол и черен пипер на вкус
1 к.ч. зехтин
1 к.ч. сухо бяло вино
1-2 клончета пресен джоджен/мента/ и мащерка
Приготвяне
Най-напред си замесваме каймата с лука и подправките и
оформяме от нея малки кюфтенца. Ако ги завъртим по-едри, ще е необходимо повече
време за да се сготвят, което пък ще се окаже много за зеленчуците, които в
долната си част ще станат на вкус като варени, а в горната ще прегорят.
Нарязваме зеленчуците на кръгчета с дебелина около
сантиметър, не повече. Посоляваме патладжана и го оставяме за 15 минути да си
пусне горчивия сок, ако сортът му го изисква, след което го отцеждаме.
Намазваме с половината зехтин подходяща тавичка и в нея
редим последователно кръгчетата зеленчук и кюфтенцата. Ако формата ви е кръгла, се получава един пъстър
охлюв, който поливаме отгоре с виното и с останалия зехтин, посоляваме леко и
поръсваме с черен пипер на вкус. По желание може да мушнем тук-там по някое
малко, лютиво чушле.
Отгоре нахвърляме клончетата ароматни треви (може да ги
нароним ако желаем) и вкарваме ястието да се пече в предварително загрята на
220°.
Следим готовността му и когато кюфтенцата са готови,
вдигаме тавичката за малко под горния реотан, да се зачервят хубаво.
Поднасяме леко охладено с подходяща салата и охладено
вино или бира.
Кебапът така приготвен е много вкусен ароматен, но ако предпочитате да е по-сочен, може
да го полеете преди печене и с един рендосан домат.
Да ви е сладко!
Ох, ама направо се нареждам на масата, за да хапна от това "редено". :) Ирме, може ли всичко да ти е така апетитно?!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Може, Гери, може и повече, стига музата ми да разпери криле. :) А ти си ми винаги добре дошла, и за редено, и за всичко останало!
ИзтриванеХубаво утре от мен! Прегръдки!
Страхотен кебап, страхотен!
ОтговорИзтриванеТочно колкото твоето редено, Йоли. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Прегръдки и хубаво утре!
Реденото го знам, ама с кюфтета сега виждам :) И много-много апетитно изглежда. Заслужава си да се опита този вариант :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ирма!
Радвам се, че одобряваш идеята и ще ми е драго да го направиш и да ви се услади, Бени! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Поздрави и успешен ден!
Ох ... ама страхотен, пъстър, вкусен :) Веднага го записвам за проба Ирме! Ще има да ме питат как съм се сетила за такава гозба у дома :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря миличка!
Да ви е сладко, Дани! Ще се радвам да ви хареса.
ОтговорИзтриванеИ благодаря за доверието, мила!
Поздрави и усмихнат вторник! :)