Страници

17 януари 2015 г.

Шоколадова торта с кестенов крем

Не може да има празник без торта, нали? J
Ако празникът е годишнина, тортата ще е увенчана с корона от свещички, но дори и да не желаем да напомняме за броя на отминалите годни, корона пак ще има - облачно мека или кристално крехка, огнена или кадифена, цветна като пролетна градина, бяла и искряща като снежна пелена... Защото какво е торта без венец?! Днешната бе декорирана тематично с малки, кокосови целувки, а за пълнеж избрах крем с кестеново пюре. Шоколадовият блат и конфитюрът от френско грозде допълват експлозията от вкусове и аромати. 
Една достойна царица на новогодишното ни тържество.



Продукти

за блата
6-7 яйца (според едрината)
200 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
200 гр. тъмен шоколад (с минимум 55% какао)
1 ½ ч.ч. брашно (около 180 гр.)
100 гр. кристална захар (по 1 с.л. на 1 яйце)

Отделно: 400 гр. конфитюр от френско грозде

за сиропа
2 ч.ч. вода
6-7 лимонови листа (илии кората на 1 лимон)
½ ч.ч. захар
3 с.л. тъмен ром

за крем-пълнежа
400 гр. кестеново пюре (неподсладено)
500 гр. млечна сметана (30% масленост)
3-4 с.л. пудра захар
50 мл. тъмен ром
1 ванилия

за измазване на тортата
250 мл. млечна сметана
1 с.л. пудра захар
1 ванилова захар

за целувки
4 белтъка
щипка сол
200 гр. кристална захар
½ ч.ч. кокосови стърготини
½ ч.ч. млени орехи

за декорация
100 гр. филирани бадеми


Приготвяне

на блата
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разтопяваме шоколада на водна баня или в микровълновата на максимална мощност като на всеки 20 секунди спираме, за да разбъркаме.
В купа разбиваме маслото с пудрата захар до пухкав крем.
Постепенно добавяме жълтъците един по един, а след като се усвоят добавяме и разтопения шоколад.
Отделно разбиваме белтъците и след като се постегнат малко, без да спираме миксера,  добавяме на тънка струя захарта. Полученият белтъчен сняг събираме с помощта на лопатка или дървена лъжица, на малки порции с шоколадовото тесто. След тях добавяме на порции и пресятото брашно.
Печем блата наведнъж в намаслена и напудрена с брашно тортена форма (с диаметър 26 см.) на 180° за 20 минути. После намаляваме градусите на 150° и печем още 30 минути.
Охлаждаме за малко във формата, след което освобождаваме от нея и поставяме на телена скара до пълното му изстиване.

на крем-пълнежа
Кестеновото пюре се пасира добре до гладкост като за улеснение добавяме 1 к.ч. от сметаната. Подслаждаме със захарта, ароматизираме с рома и ванилията  и събираме внимателно с останалата сметана, разбитата на крем. 

на сиропа
Наливаме водата в касерола  поставяме на котлона да заври. След като това стане, веднага отвеждаме настрана и добавяме измитите лимонови листа. Похлупваме и оставяме така,  докато водата напълно изстине. Ако не разполагаме с листа от лимоново дръвче, ползваме кората на 1 лимон. Най-добре да приготвим така ароматизираната вода предварително.
За сиропа прецеждаме лимоновата вода и добавяме захарта в нея. Поставяме на котлона да заври, а след това намаляваме огъня и оставяме да къкри 10-15 минутки. По желание накрая ароматизираме и с ром.

Сглобяване на тортата
От конфитюра заделяме 1 кафена чашка настрана, с който да слепим две по две целувките, а от крема заделяме 1 ч.ч.

Блата разрязваме хоризонтално на три отделни платки.
Поставяме едната на дъното на тортен поднос, сиропираме леко и намазваме с половината от конфитюра и половината от крема. Отгоре редим втората платка, сиропираме, мажем с конфитюр и другата половина крем. С последната, трета платка завършваме подредбата на тортата и само сиропираме.
Заглаждаме стените и повърхността ѝ със заделената 1 чаша крем и прибираме в хладилника да се охлади и добре да се споят пластовете.

Междувременно разбиваме другата сметана (250 мл.) с пудрата захар, ванилията и фикса до пухкав, но стегнат крем. С него мажем тортата отвсякъде и добре заглаждаме. Прибираме отново на студено.

на целувките
Може да се приготвят от предния ден, но не е фатално да украсите тортата с тях на следващия – даже така тя ще е поотлежала и вкусът ѝ ще е по-богат.

А целувките...
Разбиваме белтъците в суха и чиста купа със щипка сол, докато добре се разпенят и побелеят. Тогава, продължавайки разбиването насипваме бавно захарта като ситен дъжд и бием белтъците, докато се получи твърд сняг. Добавяме  смлените ядки и кокосовите стърготини и внимателно разбъркваме сместа.
Прехвърляме я в пош с кръгъл накрайник и в тава, застлана с хартия за печене, шприцоваме на разстояние една от друга малки целувчици (с диаметър не повече от 2 см.). Печем ги в предварително загрята фурна на 120° за 1 час. Без да отваряме вратата на фурната! След изтичане на времето, изключваме и ги оставяме вътре до пълното им изстиване.
После на половината целувки леко отрязваме връхчетата като капачета и поставяме на мястото им по половин чаена лъжичка от заделения конфитюр. Похлупваме с друга целувка.


Долната част на страните на тортата панираме с филираните бадеми – по желание можем леко да ги запечем преди това в сух тиган. 


Декорираме с целувките и поръсваме със захарни перлички.

Тортата е много лека, спокойно можете да си отрежете сериозно парче и няма да ви дотежи. Е, ако сте любител на сладкото, но пък ви се налага да броите калории, ще трябва да се задоволите с по-мъничко, но съм сигурна, че волята ви ще бъде подложена на сериозно изпитание. J



25 коментара:

  1. Наистина корона на вечерта е тази прелест.....Чудесна рецепта,Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Прегръдка и усмихнат уикенд!

      Изтриване
  2. Кралска корона, Ирме!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Дани - с диаманти при това! :))))
      Благодаря ти, мила!
      Спорна седмица от мен! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Много искам сега едно двойно сериозно парче от това великолепие! Страхотна торта, всяка една отделна част от нея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На драго сърце ти поднасям двойно, Павлинка, макар да е виртуално!
      Благодаря сърдечно за комплимента!
      Поздрави и усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  4. Ирме, твоите богати торти са просто толкова изкусителни! Умирам си за тях, да знаеш. И толкова да са красиви - храня се само с очарованието им. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък сърдечно ти благодаря, Гери! :)
      Радвам се, че ти харесват и ще ми е приятно да те почерпя, за да усетиш и вкусът им, мила!
      Прегръдка и хубава, нова седмица от мен!

      Изтриване
  5. Прелестна торта...
    И снимките много ми харесаха!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Христинка! :)
      Поздрави и усмихната седмица от мен!

      Изтриване
  6. Ирме, разкошна е! На визия и на вкус! Добре сте се подсладили!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, подсладихме се подобаващо по празниците, Ина, а сега подобаващо разтоварваме. :)))
      Благодаря ти, мила! Прекрасна седмица ти желая!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Невероятно красива!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирме,много ти е изящна тортичката!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И адски вкусна, Живе! :) Благодаря ти!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
  9. Прелестна кралица на вечерта! Невероятна е! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! :)
      Усмихната седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Ето, така те искам! Макар с един замах да изтри всичкото време, през което липсваше тук!
    Поредната уникална торта, Ирме! От тук ли купуваш кестеновото пюре? Не съм опитвала и виждала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе, много си мила! :)
      Кестеновото ми пюре не е от тук, но в София със сигурност ще намериш в не един магазин. Виждала съм във фризерите на Lidl (пакетчета по 200 гр. - както тези с каймата), но не съм сигурна дали не е било в някоя от промоционалните седмици, френска примерно. Йоли обаче, ще те упъти към магазин, от който да вземеш, попитай я! Тя има няколко рецепти с кестеново пюре и го намира в София, със сигурност.
      Спокойна и усмихната седмица ти желая, мила! Прегръщам те!

      Изтриване
    2. Ха така, чела съм, коментирала съм, а съм изкуфяла:))
      Добре, че Снежи ме подсети, че се чудех какво да спретна с едно кестеново пюре. Досега не съм ползвала. Искаше ми се да е някакъв експеримент, ама май ще се доверя на нещо проверено. Така или иначе все някога ще споделя какво съм спретнала:)
      Прегръдка пак за тази красота!

      Изтриване
  11. Само не разбрах каква е годишнината на Нова Година, но тортата е фантастична и обсипана с целувки. Какъвто и да е повода, бъдете честити!
    Поздрави и прегръдки и от мен, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  12. Сърдечно ти благодаря, Марте! :)
    За всеки празник у дома има торта, за Нова година също. Макар, ако се замислим какво толкова е станало - сменила се е една дата и то по календар, който някой си ни е наложил. От друга страна празникът е усещане и когато всички празнуват, чувството е толкова заразно, че как да не се вълнува човек :) Е, имаме си и един малък рожденик, който се появи на бял свят само час преди да стрелките да се слеят и макар да е далеко от нас, прави празникът ни още по-осмислен.
    Прегръдки и за теб, мила!

    ОтговорИзтриване