Минаха
и тазгодишните великденски празници – шарени, вкусни, с богати трапези, в
приятни компании, слънчево-дъждовни, ухаещи и много вълнуващи. Опасявах се, че
навъсеното време ще ми развали настроението и за малко да успее, но слънцето
нали си ме обича, та се показа в цялата си прелест точно за празника. След
обилните валежи, след не една внезапна баня под дъжда, така блесна, че ми бе
все едно мокра ли съм, кална ли съм и имам ли клони и листа в косата :) Грабнах
камерата и се завирах във всяка нива, дърво и храст, попаднали в капана на
златни лъчи. Страхотно ми подейства цялото това цапащо и мокрещо занимание,
заредих батериите за известно време, поне докато не ме връхлети следващата луда
вълна ;)
Настроенията
се сменяха с картините – от бяла нежност и ароматно опиянение в радостно, пеперуденo…
… oт плахо съзерцание, през
възторг и страхопочитание.
После дойде ред на релакса и
насладата,
на любопитството
и безцелното мотаене.
... и
ето, че вчера бе поредният, вторият голям пролетен празник - Гергьовден. Празници
да искаш в нашата страна - поводи колкото щеш, ако пък няма, ще си намерим, нали?
;) И всичките придружени задължително с дълги, пълни трапези, наредени с
вкусотии, заобиколени с шумни, весели компании. Агнето с апетитна коричка,
виното пивко, ракията люта, а приказката сладка! Само някой да се е оплакъл! :)
Да, аз
съм оплакваща се – всичко, дето ще се настани на масите, не само трябва да мине
първо през моите ръце, че и да се дегустира преди да се предложи, а това не е
лека задача. Че загорях една тенджера няма да крия, но когато си нямаш помощници,
се случват и такива неща...
След
купона и веселието идва отрезвяването – тежко ни е, хапка да не видим, та следпразнично
я караме на
салатки. За тях няма да говоря... или може би друг път, но днес ще ви споделя
едни вкусни закуски, които много обичаме у дома – емпанади (empanada). Това са вид латино-"банички" с
най-разнообразна плънка, в зависимост от региона в който се приготвят. Пак по
същата причина се делят на печени и пържени. Най-популярни са тези с месна
плънка
– телешко, но разбира се приготвят се и със свинско, пилешко, морски дарове. Има също вегетариански и сладки варианти. Сервират се като закуска или бърз обяд, с подходящ сос или зелена салата. Тестото за тях е маслено, разточено на тънко, но аз реших този път да експериментирам и ги направих с маено. За резултата сами преценете.
Емпанади с маено тесто и телешка кайма
Продукти
за тестото
1 кг. брашно
1 с.л. сол
2 яйца
4 с.л. зехтин
40 гр. свежа мая
1 к.л.. захар
1 ч.ч. хладко прясно мляко (250 мл.)
300 мл. хладка вода
1 равна с .л. куркума (по желание)
за плънката
500 гр. телешка кайма (може и друга по ваш избор)
3-4 с.л. олио
3 глави лук
1 скилидка чесън (1 малък стрък зелен чесън)
1 к.л. червен пипер
300 мл. пасирани домати (по желание може да се пропуснат)
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. наситнена мащерка
за намазване
1 яйце + 1 щ. куркума
Приготвяне
Пресейте брашното със солта и го сложете в дълбока купа.
Направете в средата му кладенче, в което сипете разбитите яйца, зехтина и
разтворената в прясното мляко мая. Замесете меко и гладко тесто, като
постепенно добавите и водата. Поръсете го леко с брашно и покрийте за около час
и половина, докато удвои обема си.
За плънката почистете и надробете лука и чесъна на ситно.
В дълбок тиган налейте олиото и сложете на среден огън да се
загрее, след което добавете лука и чесъна и пържете няколко минутки, колкото да
омекнат. Добавете каймата и с помощта на вилица я намачкайте добре на колкото
може по-ситно. Пържете я като постоянно бъркате, докато хубаво се зачерви.
Отведете настрана, добавете червеният пипер, разбъркайте и бързо налейте
пасираните домати. Върнете на котлона, разбъркайте отново, намалете огъня до
слаб оставете тихо да къкри, докато
течността се изпари. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана. Подправете
със сол и черен пипер на вкус, поръсете с мащерката и разбъркайте. Нека се
охлади, преди да направите емпанадите.
Когато тестото втаса, аз го разделих на две части. Едната
преомесих с куркумата – поръсих го с нея и просто го месих няколко минути,
докато тя се разнесе навсякъде. Оцвети се в красив жълт цвят. Другата половина оставих бяла. После
разточих всяка една на много тънка кора (към 2-3 мм.) и изрязах кръгове с
диаметър 10-12 см. Във всеки един от тях сложих по супена лъжица от плънката и
прегънах на две. Краищата прещипах и оставих да втасат отново.
Едната
половина с бялото тесто намазах с разбито яйце и щипка куркума. Тях изпекох на
220° за около 15 минутки.
Другата
половина, с оцветеното в жълто тесто не съм мазала с нищо, защото реших да
изпържа, като пирожки. Исках да видя каква ще е разликата и кои ще ни се
харесат повече. Пържат се в много мазнина, на среден огън за по минутка-две от
всяка страна. Естествено, надуха се повече, даже много и станаха толкова
големи, че аз лично не можах да се справя и с една.
На мен ми харесаха повече печените – по-крехки, меки отвътре, с леко хрупкава коричка и
не така мазни са.
Пържените
хареса момчето ми – по-пухкави, меки, обемни и макар да ги изцедих върху
кухненска хартия, пак се усещаше леко мазнината, в която се пържиха.
Задължително се държат със салфетка... или само с върха на два пръста. :)
Традиционалистът
пък отсече да му направя пак, но с кори за баница – т.е. търси си любимият
бюрек с кайма. И си ги получи още на другия ден – станал рано и отишъл в другия
край на града за кайма, събуди ме с кафе в леглото и после ми напомни с усмивка
какво съм му обещала. ;) Е, как да не му угоди човек?!
Опитайте
и да ви е сладко!
Прекрасни снимки, Ирма! Толкова цветни и радващи! И как красиво е подредена масата! Вижда се, че настроението е било налице и въпреки атмосферните капризи празненството е било истинско :) И емпанадите не са за пропускане - аз също ще предпочета печените :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и честичко да те черпят с точно катова кафе :)
Благодаря ти, Бени! Много си мила!
ИзтриванеКафето най-редовно ме буди с аромата си, но се замислям дали вече да не подхвърля и за цвете в каничка ;)))
Прегръдка от мен и много усмивки!
Ирме, много зареждащи снимки :)
ОтговорИзтриванеИ вкусни банички!
Сигурна съм, че и с масленото тесто са хубави.
Класическа рецепта ли използваш за него ?
Прегръдка!
Дани, благодаря! :)
ИзтриванеЗа тестото: правила съм ги всякак - с класическо (брашно, сол, вода и мазнина - растителна или масло), с по-дебело банично и с бутер дори. Сега този вариант с куркумата ми допадна особено - с телешкото се върза чудесно.
Прегръщам те и аз и хубава вечер ти желая!
Страхотни! Друга дума за тях няма!
ОтговорИзтриванеУ дома са много любими и добре ме подсещаш да направя отново. Благодаря!
Хубав ден, Ирме!
Усмихваш ме, Ев! Прегръдка и усмивки от мен!
ИзтриванеМного вкусно и цветно е днес при теб, прекрасна рецепта! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеДе, да можех и ароматите да вмъкна тук! ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинка!Хубава вечер!
Ирма, такова удоволствие ми достави с тази разходка, че имах чувството, че бродя с теб из мокрите поля. Емпанадите са страхотни, май печените са ми фаворти! Прегръдки!
ИзтриванеТова е хубаво, Игличе, радвам се, че съм ти доставила приятни емоции, мила! Благодаря за милия коментар! :)
ИзтриванеХубава вечер ти желая! Прегръдка топла и от мен!
Великденско настроение струи - такива шарени снимки, самите те са като яйцата:) Шарените яйца са едни такива весели. А онези червените сред курабиите са великолепни, в един особен червен сливов цвят...
ОтговорИзтриванеСтрахотно настроение си запазила за споделяне - благодаря!
Емпанадите ти изглеждат превъзходно!
Благодаря, Марта! Точно такива бяха и емоциите ми - пъстри и много цветни. Точно си ги уовила :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен! Приятна вечер!
Ирме, прекрасни снимки и пролетно настроение. Емпанадите са божествени с тази ароматна, телешка плънчица. Искам едно! :) Прегръщам те
ОтговорИзтриванеНе една, повече си вземи, Ани и да ти е сладко! :) Благодаря ти!
ИзтриванеПрекрасен ден с много усмивки!
Ирме, много красота при теб днес! Такива красиви кадри си уловила сред природата, а накрая и в чинията! :) Аз отсега си знам, че бих ти нападнала печените, защото не съм фен на пърженето :) Благодаря за хубава рецепта, ще я пробвам някой път!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен!
Така, така по-диетичните са по-вкусни, наистина. Нападай смело, Таня, тук можеш и всичките да отнесеш! ;)
ИзтриванеПрегръдки и много усмивки от мен!
Ирма, толкова красота си събрала тук, мила! Красиви моменти, невероятна природа, домашен уют и релксиращи местенца... Яйцата са с невероятен цвят, такива виждам за пръв път! А от емпанадите бих взела и с кори и печена и пържена:)))) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Почерпи се доволно! :)
ИзтриванеЯйцата... предполагам визираш тъмно оцветените - дело са на свекърва ми. Винаги ги прави с една и съща боя, май за вълна беше и колкото и да й казвам, че може да е опасна, тя не признава и си кара с нея от години. Но пък цвета наистина е страхотен. По тая причина гледаме първо те да свършат.
Прекрасен ден от мен! Прегръдки!.
Благодаря за тази красота, Ирме -
ОтговорИзтриваневпечатляващи снимки, уловени моменти, нежност, свежест, колорит...
А в допълнение, чудесна рецепта и страхотен резултат -
поздравления за теб и още вдъхновяващи майски дни!
Ех, Дианка, не щадиш комплиментите си за мен! Сърдечно ти благодаря, мила!
ИзтриванеЦелувки и пожелание за красив и усмихнат уикенд!
Взимам си и аз от печените,Ирме,много ми допадат!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави пролетни дни!
Ирма, прекрасни снимки - свежи и зареждащи! Пролетта сякаш излиза от екрана. А емпанадите са просто неустоими. Досега ни ми беше хрумвало, че могат да се изпекат. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеИрма, зареди ме с енергия! А след цялата тази част, ме нахрани и с тези хубави питчици в пълнеж;)
ОтговорИзтриванеМного майско;))) Благодаря ти! Хубав четвъртък!
Ирма, страхотни снимки! Останах без дъх! Емпанадите изглеждат невероятно!Ще се правят определенно! Аурелия
ОтговорИзтриване