Топла,
пролетна вечер, приятен разговор с мила приятелка насред красив и спокоен парк
и безброй прекрасни и нежни, срамежливо притихнали теменужки... Хипнотизираща
гледка, две секунди съзерцание и тортичката вече изплува с цялата си прелест
във въображението ми. Решението дойде веднага и докато се прибера у нас, малко
по малко вече я сглобявах в съзнанието си – пухкави, пандишпанови блатове, леки
и сочни, с наситен жълт цвят от домашни яйца, над тях нежно теменужено желе с
омайващ аромат и нежен вкус, няколко целувки за разкош и страхотен мус от крем
Англез, смесен с Маскарпоне и бял шоколад. Чиста, снежно бяла външност,
деликатно изпъстрена с малки, весели цветенца.
Изпълнението
малко закъсня заради неотложни ангажименти, но през цялото време я виждах
готова пред мен. Май никога до сега не съм изпитвала такова нетърпение за
торта. И два дни по-късно тъкмо я завърших, курдисах я на масата да я снимам и...
телефонът иззвъня, за да разбера, че тръгвам на път. Резнатото парченце от
снимката сервирах на милото, докато аз стягах багажа. Изчезна светкавично. Отделих
в кутия за милата приятелка и тръгнах. Всичко останало бе лакомо унищожено
същата вечер от една младежката компания. Добре, че милото ми предложи да
опитам от неговото парченце, че поне да знам какъв вкус съм докарала. Ами...
точно както си го представях – мека, сочна торта, с вълшебен теменужен аромат и
нежен крем. И понеже едно залче не ми стигна, определено ще има бис у нас. :)
За вас
рецептата и горещата препоръка да я опитате някой ден.
Продукти
/за
торта с
ø
24 см./
за
основата
6 яйца
100 гр.
брашно
3 с.л
картофено брашно (смлени люспи за картофено пюре)
100 гр.
пудра захар
1
ванилова захар
30 гр.
разтопено масло
щ. сол
за
сиропиране
2/3
ч.ч. прясно мляко
за
крема
250 гр.
сметана за разбиване (може и растителна, но с млечна е по-вкусно)
500 гр.
сирене Маскарпоне
200 мл.
млечна сметана
200 мл.
прясно мляко
1 щ.
сол
1
шушулка ванилия
3
жълтъка
3 пълни с.л. пудра захар
200 гр.
бял шоколад
2
пликчета желатин
за
теменуженото желе
2
пликчета бонбони „Виолетки“ (Теменужки)
1 ч.ч.
вода (250 мл.)
1
пликче желатин
отделно
½ ч.ч.
черни боровинки
за
целувките
3
белтъка
200 гр.
пудра захар
1
ванилова захар
за измазване
на тортата
125 гр.
меко масло
5 равни с.л.
пудра захар
за
декорация
250 гр.
сметана за разбиване
едно
букетче теменужки (диви или питомни, но най-добре домашни и не третирани с
химикали)
Приготвяне
Най
напред си пригответе целувките. Може и от предния ден.
Включете
фурната да се загрее на 120 °
Разбийте
белтъците до твърд сняг, след което продължавайки разбиването добавете ванилията и захарта
на порции. Бъркайте докато сместа се сгъсти и започне да лъщи. Застелете
тавичка с хартия за печене. Прехвърлете белтъчният сняг в пош с къдрав
накрайник и шприцовайте върху хартията малки, симпатични цвлувки, които сложете във фурната да се сушат за
около час и половина до два. Изключете фурната, пъхнете една лъжица в горния
край на вратичката й, за да я държи леко открехната и оставете целувките вътре
докато се охладят напълно.
Няколко
ще ви трябват за декорация, затова отделете най-сполучливите, а останалите ще
ползвате при сглобяването на тортата.
на
блата
Включете
фурната да се загрее на 170°
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Пресейте заедно брашната.
Разбийте белтъците със солта на пухкав сняг. Към
края на разбиването добавете захарта и ванилията и разбийте до твърди връхчета.
Добавете жълтъците 1х1 като продължите миксирането,
но на по-ниски обороти.
Добавете на порции пресятото брашно и внимателно
хомогенизирайте сместа със шпатула или дървена лъжица.
Накрая налейте на тънка струя разтопеното масло и
разбъркайте докато напълно се поеме.
Намаслете и напудрете с брашно тортена форма с
диаметър 24 см. и прехвърлете в нея тестото. Пече се наведнъж за около 30
минути. За по-сигурно направете проба с клечка – трябва да излиза суха. Не
препичайте! Повърхността на блата трябва да е еластична, при лек натиск трябва
да пружинира.
Охладете върху решетка, след което разрежете хоризонтално
на три равни части.
на крема
Разбийте сметаната (250 гр.) на пухкав крем.
Отделно разбийте и Маскарпонето за кратко, колкото
да стане пухкаво и то.
В касеролка смесете млечната сметана (200 гр.) и
прясното мляко + солта и семенцата на шушулката ванилия. Сложете на котлона да
заври и веднага отведете. Нека се охлади малко. По желание може да прецедите,
за да отделите ваниловите семенца. Аз ги оставих.
В малка тенджерка разбийте жълтъците с пудрата
захар до пухкав крем, докато сместа побелее. Внимателно налейте малко от топлата млечна смес и разбъркайте
хубаво. Сложете на котлона и на бавен огъна при непрекъснато бъркане добавете
на тънка струя останалото количество ванилово мляко. Бъркайте докато се
сгъсти достатъчно, за да може да се покрие обратната страна на лъжицата с крем
(да се задържа по нея без да пада). Добавете белия шоколад (рендосан) и
бъркайте, за да се стопи. Отведете така полученият шоколадов крем Англез да се
охлади. За да не хване коричка, покрийте със стреч фолио като го поставите
съвсем ниско, до повърхността на крема – така няма начин да влезе въздух, който
е причина за изсъхване на повърхността на кремчетата.
Когато крема изстине го добавете на порции към
Маскарпонето като редувате порция крем Англез, порция разбита сметана.
Хомогенизирайте добре сместа.
Получава се пухкав мус.
за теменуженото желе
Сложете бонбоните „Виолетки“ в малка касеролка и
налейте върху тях 1 ч.ч. вода. Сложете на среден огън да се разтопят и
отведете.
Междувременно разтопете на водна баня наведнъж
желатина за крема и за желето (общо 3 пликчета)
Една трета от желатина добавете при разтопените
теменужки за да направите желето, а другите 2/3 в крема, за да се стегне и да
стои стегнато между блатовете.
Сега да наредим тортичката:
Работете бързо, докато желатинът не е напълно
стегнал!
В тортения поднос центрирайте тортен пръстен (ринг),
който предварително сте нагласили на 24 см. и поставете в него един от
блатовете. Леко сиропирайте с прясно мляко. Отгоре налейте половината от теменуженото
желе и разстелете равномерно навсякъде.. Нахвърляйте половината от боровинките
и сипете половината от крема. Заравнете повърхността и натрошете половината
целувки върху крема. Поставете втори блат, сиропирайте го с прясно мляко,
излейте и заравнете останалото желе, нахвърляйте останалите боровинки и сипете
другата половина от крема. Заравнете повърхността и натрошете другата половина
целувки. Поставете последния блат и приберете тортата за около половин час във
фризера (за по-бързо) да се стегне.
През това време разбийте мекото масло с пудрата
захар на пухкав крем.
Охладената торта извадете и освободете от пръстена
(ринга). Измажете я отвсякъде с маслен крем и приберете в хладилника.
Разбийте сметаната. Ако ползвате неподсладена може
да добавите и малко пудра захар на вкус. С нея украсете тортата, а малко преди
сервиране декорирайте с измитите и отцедени от водата теменужени цветчета.
Ползвайте само цветовете.
Ако предпочитате, може да захаросате теменужките.
За целта с помощта на четка за рисуване ги намажете с леко разбит белтък и
поръсете нежно с фина кристална или пресята пудра захар. Така приготвени, те ще са по-трайни,
отколкото необработените.
Ако сте любители на торти с по-балансирана сладост, то тогава намалете количеството на бонбонките за желето - ползвайте 1 пликче или пликче и половина. От тях именно идва голямата сладост, която според синът ми била малко в повече. Аз също съм на това мнение, но пък половинката каза, че и така си е много добре. Всичко все пак е въпрос на вкус и нагласа.
Чаша
млечен ликьор или коктейл е чудесно допълнение.
Опитайте
и нека ви е сладко!