Сладки (не сладкиши) не се
правят често у дома, но за големите християнски празници задължително има по
няколко вида. Разбира се, понякога се случват изключения, но традиция ни е да
ги похапваме на Коледа и Великден. Като се замисля най-любими са ни
шоколадовите, крехки и топящи се в устата маслени сладки. Почти винаги оформени
със шприц, понякога тунквани с допълнително шоколад, понякога слепени с някакъв крем, а често и натюр. За тази Коледа
бяха нагънати като елхички, посипани със сняг и за по-богат вкус слепени по две
с невероятно вкусен крем. Искаше ми се да ги опазя до празника, но пак не успях
и колкото и да се заканвах, че няма втори път да си играя със сладки, пак ми се
наложи. Едно мишле, надушило скривалището всеки ден го наобикаляло, че и по
няколко пъти и накрая се оказа, че ако не отстъпя от думата си и не запретна
ръкави, рискувам за Коледа да останем без тях. Е, на мен никак не ми се щеше да
липсват от празничната трапеза, нали затова се нарича празнична – да е богата и
да не липсва нещо. :)
Ето ги нашите шоколадови
елхички:
И рецептата:
Продукти
за тестото
300 гр. меко масло
1 ч.ч.
пудра захар
2 пликчета ванилова захар
1 щ. сол
30 мл. тъмен ром
2 ½
ч.ч. брашно
50 гр. качествено какао
1/3
до ½ ч.ч. прясно мляко
------------
1 ч.ч. = 200 мл.
за крем пълнежа
125 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад
1 с.л. мед
настъргана кора на 1 портокал (1 равна
с.л. портокалова прах)
2 с.л. фъстъчено масло (неподсладено)
за глазурата
100 гр. бял шоколад
1 ч.л. олио
Приготвяне
Застелете тавичка с хартия за печене
като преди това на няколко местенца под хартията, лекичко намажете с малко
мазнина – това се налага, за да не се размества тя, когато шприцовате сладките
върху нея.
Включете фурната да се загрява на 180°
В голяма купа сложете маслото и с помощта
на миксер го разбийте на пухкав крем като постепенно добавяте пудрата захар,
солта, ванилията и рома.
Пресейте брашното с какаото и го
добавете на порции в купата, продължавайки миксирането, но на по-ниска скорост като
редувате с порции прясно мляко (лъжица по лъжица) Количеството мляко преценете
според гъстотата на тестото – трябва да е меко като крем, за да може с лекота
да се шприцова през пош.
Прехвърлете веднага тестото в пош със
звездовиден накрайник (с отвор Ø 6-7 мм ) и шприцовайте върху
застланата тавичка малки, плътни зигзагообразни формички, като постепенно
увеличавате дължините на всеки ред, така че накрая да заприличат на елхички.
Добре е да не прекъсвате линията на рисунъка, но и да се случи не е фатално – по
невзрачните ще ползвате за долна част на готовите сладки.
Печете на средна скара за около 10
минути. Тестото е тъмно и може да ви подведе, затова внимавайте с времето! Нека
останат във фурната най-много 12 минутки и веднага вадете!
Охладете ги добре и ги слепете с крем:
За целта настържете шоколада и го
разтопете на водна баня или в микровълновата фурна
на максимална мощност като на всеки 20-30 секунди прекъсвате процеса, за да
разбъркате. Не чакайте напълно да се разтопи, а когато е една идея преди течна
консистенция го извадете и бъркайте енергично докато и най-малките частички се
разтопят и шоколада заблести. Тогава му добавете мекото масло, меда,
портокаловата кора и фъстъченото масло. Разбийте всичко на пухкав крем с миксер.
Прехвърлете в пош и приберете в хладилника за около 30 минути да се охлади и
леко да се стегне, за да може да го шприцовате лесно и да не се разтича.
След това на половината елхички сложете
по малко крем и притиснете отгоре леко с останалите. Подредете ги и ги приберете отново в
хладилника, докато направите глазурата за декорацията.
В купичка разтопете по описаният вече
начин останалия шоколад като накрая му добавите чаена лъжичка олио, за блясък.
Извадете сладките и топвайте върха на
всяка една в глазурата, след което ги поставете на скара да се
втвърди шоколада. Ако нямате подходяща скаричка, ги поставете внимателно върху восъчна
хартия. По желание докато още не се е втвърдила глазурата може да посипете с
кокос или едри захарни кристали (не кристална захар). Може да ползвате също и
шоколадови пръчици или цветна захарна поръска, както и да променяте формата им според настроението си. Всичко е въпрос на лична
преценка и фантазия. Каквото и да изберете съм сигурна, че ще останете
предоволни :)
Сладките са невероятно крехки, дъхави, с
наситен шоколадов вкус и вълшебен крем. И да искате не можете да минете с една ;)
Поднесете с горещ шоколад или нежно
капучино и се оставете на удоволствието от насладата.
Опитайте!
Не мисля и да минавам с една, Ирма ! Аз съм другото мишле:))) Страхотни са, сладките, публикацията, ти! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЯ, къде било другото мишле! Мина ми през ума, че може да не е било само едно, ама кой да знае, че такова сладурче е идвало ;)
ИзтриванеХубава вечер ти желая, Кате с много усмивки!
Чудни са Ирме, при това с пълнеж :) Прегръдки мила
ОтговорИзтриванеБлгодаря ти, Ани! Добре ни дойдоха ;)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Разкошни са,Ирме!И така ефирно представени!Прегръдка и хубав ден с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеСбъдна се, дааа - много слънце имаме и цял ден се хиля :)) Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеПрекрасна вечер на теб и прегръдки!
Ирме, разкошни са, определено! Би било иситнско мъчение да долавяш аромата им и да не си вземеш едничка, втора, трета... ;) Ето защо си запретнала пак ръкави. :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти 2014 да ти донесе здраве, щастливи моменти и много обич!
Поздрави, Ирме. :)
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеНека всички сме здрави и само добрини да ни застигат!
Много празнични, много ефектни и изкушаващи -
ОтговорИзтриванеизобилие от вкус и аромат - вълшебно изглеждат, Ирме!
И аз не бих останала само с една, сърдечни поздрави и прегръдки за теб!
Дианка, стисках се аз, внимавах към колко ще посегна, но след третата спрях да мисля :) Е, имаше до Стефанов ден - всяка сутрин за кафето.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубаво утре пожелавам!
За тази, за другата Коледа, за всеки ден- харесват ми;)
ОтговорИзтриванеХубава година ти желая, Ирма!
Ами, хайде тогава, Марте, предизвиквам те, направи ги! :)))
ИзтриванеБлагодаря ти за пожеланието, мила! Нека е не по-малко хубава и твоята, богата и щастлива!
Много ефектни и изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!