Две рецепти – пържена и
печена
Никулден е православен празник и носи името на светеца Николай, което означава "Побеждаващ" и се почита
като покровител на рибарите. Според народно-християнския мит при подялбата на
света на него се паднали водите – океаните и моретата, реките и езерата. Властник
на целия подводен свят - рибите и водните демони, както и управител на морските
стихии. Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг -
разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Има
такава поговорка: "Днес му е денят, утре му е снегът". На Никулден се
правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола ( в римската
митология Нептун, в старогръцката Посейдон и християнският първообраз на дядо
Коледа) се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и
стоката.
По традиция на днешния празник се яде
риба и то не каква да е, а такава, чието тяло е покрито с люспи. Обикновено шаран,
тъй като според поверието шаранът е "слуга”
на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни
вълни пропукали пода й. Свети Никола хванал един шаран и с него запушил
пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се
жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба, а
костите й не се изхвърлят – изгарят се, закопават се в земята или се пускат в
реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и
семейното благополучие. Костта от главата на шарана, тази която има форма на
кръст, старите баби зашивали на шапките на внуците, за да ги пази от зли сили,
уроки и болести.На празника, освен риба на трапезата трябва да има и постни
ястия, царевица, жито, боб и обредна питка.
Ние нямаме във фамилията именници на
Никулден и почти никога не съм спазвала традицията да се яде риба на този ден.
Е, случвало се е, но не е било ритуално хапване. Тази година се случи така, че рибката
я приготвих предния ден, не беше шаран, че не ни харесва, а пъстърва (и тя има
люспи), но ако някой поиска днес отново, няма да откажа. :)
На вас ще предложа две рецепти с такава
рибка, а ако си харесате някоя и я направите, гаранцията за удовлетвореност я
имате от мен и цялата фамилия. :)
Пъстърва в царевична
коричка на тиган
Продукти
3 малки пъстърви (по около 250 гр.)
100 мл. ябълков оцет
200 мл. прясно мляко (опция)
60 гр. масло
½ к.ч. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. натурално нишесте
6 пълни с.л. царевично брашно
за картофената гарнитура
6 средни картофа
2 големи глави лук
100 мл. ябълков оцет
2 с.л. кристална захар
за майонезен сос
3 жълтъка
½ к.ч. олио
3 с.л. пудра захар
3 пълни с.л. мека горчица
1 к.л. сол
3 пълни с.л. квасена сметана
3 с.л. лимонов сок (сока на ½ лимон)
Приготвяне
Почистете пъстървата много добре, като
внимавате да не пробиете нежната й кожа при остъргването на люспиците. Измийте
я и я мариновайте за 1 час в 200 мл. вода и 100 мл. ябълков оцет (още по-добре с
лимонов сок). Това се прави за стягане на нежното й месо. Ако имате и най-малко
съмнение за произходът й, заменете водата с прясно мляко – то има способността
да извлича токсините. За повече вкус може да добавите и 2 скилидки наситнен
чесън – рибката ще поеме леко от аромата му. Който пък харесва по-натуралния
вкус на риба, може да го пропусне. Този път аз не сложих.
Такааа, рибката нека си почива, а вие
през това време направете картофената гарнитура:
Измийте и обелете картофите, сложете ги
в тенджерка, посипете с 1 ч.л. сол и ги залейте със студена вода, колкото да се
покрият. Сложете на среден огън и варете до полуготовност. Пробвайте
готовността им с вилица – трябва да влиза в тях с лек натиск, като картофите да
остават цели, не бива да се разпукват!
Отцедете ги от водата и оставете
настрана леко да се охладят.
Обелете лука, измийте го и го нарежете
на много тънки кръгчета, като след това го разлистите на пръстенчета. Посолете
ги с малко сол и разбъркайте.
В дълбока купа нарежете картофите на
шайби с дебелина около 5 мм и ги наредете на 4-5 пласта като по между тях,
разпределяте лучените кръгчета.
В тенджерка сипете 1,5 л. вода, 2 с.л.
захар и 100 мл. оцет. Сложете на котлона да заври и с тази марината залейте
картофите, похлупете и оставете настрана за 10-15 минутки.
Докато почиват картофите, направете
майонезения сос:
В дълбока купичка сложете жълтъците и с
миксер ги разбийте на пухкав крем, като добавяте лъжица по лъжица олиото. Това
ще ви отнеме около 5 минутки, Добавете в така получената майонеза горчицата, солта,
пудрата захар, квасената сметана и лимоновият сок. Разбийте добре.
Сега с помощта на гевгир отцедете добре картофената
салата от маринатата, прехвърлете я в салатиера и полейте с майонезения сос.
Внимателно разбъркайте и приберете в хладилника да се охлажда до сервирането.
Време е да изпържим рибката.
Изцедете я от соломурата и я подсушете максимално
с кухненска хартия. Посолете я отвън и отвътре и поръсете само вътрешността й с
черен пипер. В дълбока чиния смесете добре нишестето, царевичното брашно и 1 к.л.
сол. Напудрете обилно навсякъде рибката с тази смес и изтърсете излишното
брашно.
Загрейте голям тиган на среден огън,
налейте в него ½ к.ч. зехтин и добавете
60 гр. масло. Когато маслото се разтопи и хубаво замирише, сложете в тигана
рибката и я пържете от всяка страна за по 5-6 минутки
Сервирайте веднага, като поръсите
рибките с прясно смлян черен пипер и гарнирате с парченце лимон. Поднесете с
картофената гарнитура и свежа зелена салата.
Втората рецепта е за малко по-голяма
риба – сьомгова пъстърва. Нея я готвих в началото на есента, когато милото ме
изненада с този прекрасен екземпляр – почти 3 кг. Дъщеря ми се затъжи за
животинчето, наистина много красива риба, но така и така бе уловена и донесена
ми, та трябваше да я сготвя.
Сьомгова пъстърва на фурна
Продукти
1 сьомгова пъстърва около 2,5 - 3 кг.
(може и по-малка)
200 гр. масло
2 лимона
1 връзка магданоз
1 връзка пресен копър
стръкче розмарин
5-6 скилидки чесън
морска сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
Включете фурната да се загрява на степен грил (т.е. само на горни реотани)
Почистете добре рибата и я измийте.
Подсушете с домакинска хартия.
Направете няколко равномерни, леки
разреза от едната й страна и я посолете навсякъде. Вътрешността й поръсете с черен пипер и
напълнете със половината масло, нарязано на парченца, магданоза, копъра,
розмарина и чесъна.
В разрезите сложете по парченце масло и парченце
лимон. Останалите лимони нарежете и напъхайте при плънката. Затворете коремната
кухина с клечки за зъби и намажете цялата риба с меко масло.
Застелете скарата на фурната с
алуминиево фолио, поставете я върху прилежащата й тава и разположете отгоре
приготвената риба.
Сложете да се пече в загрятата фурна, на средно ниво (на около педя под реотаните).
Печете от всяка страна за около 15-20 минутки (при по-малка риба времето респективно е по-малко) или докато получи красива, златиста коричка.
Извадете и оставете за
няколко минути да почине, след което нарежете на порционни котлети и поднесете
с картофена салата и млечно-чеснов сос с копър и магданоз.
Наздраве! Да ви е сладко и
весел празник!