Млечен дип със суджук
Есен, тихи вечери, мирис на смола, любов, наслада и още нещо...
Пак е ноември и пак налазиха студове.
Денят стана много кратък, сив и скучен, не блести в злато есенната премяна, а
потъмня като стар месинг. Вече за по-дълго се заседяваме в домовете си на
топло, някои дори успяват да уловят първите вируси, носните кърпички и
кихавиците все по-често се чуват и виждат, а чаят завзема все по-големи позиции
в ежедневието ни. Ставаме някак по-мудни, сякаш замрели в едно такова безвремие,
потопило всичко в мъгла и умора, голяма умора като след голямо състезание.
Състезавахме се цяло лято с времето и топлото слънце, но пак изостанахме, а те
заминаха и отмъкнаха със себе си още една доза от блясъка в очите, смеха и
лудата ни жизнерадост. Дали всичко това са причините да търсим оня уют,
характерен за зимните месеци, в които всички дружно сядаме на масата в тихи
вечери сред мириса на изгоряло дърво, сред палавите сенки на игриви пламъци,
спокойни и уравновесени, без много претенции, с по-простичка, но вкусна храна,
пред кана вино и топъл, дъхав, домашен хляб, в очакване на най-светлите
празници, разтърсващи сивите делници?
Такива вечери често раждат златни
спомени, кътани в най-тайните кътчета на душата и пазени като скъпоценности. В
такива вечери щастието се измерва с друг аршин и се раздава на големи дози.
Един такъв спомен се роди наскоро у
дома, кулинарен и вкусен спомен, който обаче не мисля да крия на дълбоко, а ще
подредя по-напред, защото ми се иска да му се наслаждаваме по-често. То, когато
стане дума за вкусна храна, вниманието ни се задържа лесно на темата, но за тази
ще се подсигуря и с рецепта. За какво става дума ли? За нещо просто, лесо и
вкусно.
Млечен дип със суджук
Направих го и много ни хареса. На другия
ден повторихме, но за да не потретям, приготвих по-голямо количество. Остана
разбира се, ‘щото забърках количество като за лами, но се получи добре - в
резултат се роди ново ястие. И за него ще кажа, но по-после. :) Сега за дипа:
Продукти
Всичко е на вкус и на око, но
ориентировъчно:
300 гр. пълномаслена извара
1 глава червен лук
150 гр. суджук
1 зелена люта чушка
магданоз и стръкче прясна мента /джоджен
2 стръка пресен лук
6 с.л. зехтин Екстра Върджин
сол и черен пипер
допълнително
лют червен пипер и още зехтин
Приготвяне
Почистете и нарежете суджука и
зеленчуците на ситно. Добавете ги към изварата, полейте с малко зехтин,
поръсете с накълцания магданоз, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте
всичко добре.
Поднесете с пресен хляб или върху препечени
филии, поръсете с лют червен пипер и полейте цялото удоволствие със струйка
зехтин. Червеното вино и подковата суджук са задължителни :)
Ястието, което сътворих с останалото количество дип не е нещо сложно или гениално, но ако го направите, гарантирам насладата, която ще изпитате още с първа хапка.
Запечени, пълнени картофи
с млечен дип със суджук
Вземете четен брой едри картофи според
броя порции (по 2 на порция)
Почистете ги, измийте ги и ги сложете в
студена и леко подсолена вода да се сварят до полуготовност.
Отведете от котлона, отцедете и залейте картофите
със студена вода. Нека постоят в нея, докато се охладят, след което ги извадете
да изстинат напълно.
Ако нямате готов дип, това е времето да
го приготвите, като вместо извара може да ползвате Котидж сирене или Фета
(изпробвани са). Количеството дадено горе в рецептата е достатъчно да напълните
8 картофа, т.е. за 4 порции. В сместа добавете 1 яйце и около шепа настърган
кашкавал .
Включете фурната да се загрява на 220°
Отрежете малко и тънко резенче от дъното
на картофите (като дебела обелка), за да могат да стоят стабилно. После
отрежете и едно по-голямо от горната страна, нещо като капаче, а самият картоф
издълбайте с малка лъжичка като заформите панички със дебелина на стените 5-6
мм. Внимавайте да не пробиете дъната!
Сложете по малка бучица масло на дъното
на всяка картофена паничка и напълнете с млечен дип. Подредете картофите в
тавичка, застлана с хартия за печене и сложете в загрятата фурна, на средно ниво
да се запекат за около 30 минути. По желание преди да ги извадите, може да
поръсите с малко настърган кашкавал и да върнете във фурната да се разтопи.
Докато се пекат картофите, сложете в
купа вътрешността им, която сте изгребали с лъжичката, намачкайте я на пюре и
разбийте с малко горчица и майонеза до гъст сос. Преди сервиране разстелете от
него по дъното на всяка порционна чиния (или в общо плато), а отгоре подредете
пълнените картофи.
Поднесете веднага с прясна зелена салата.
Да ви е сладко!
Наслаждавайте се на простите неща,
обичайте се, създавайте и кътайте повече златни моменти и щастието неминуемо ще
се спре при вас!