Много обичам българските празници и
обичаи. Интересни са ми до толкова, че сякаш празнувайки ги, попадам в
приказка. И като на малко дете ми е тъжно, когато дойде края на историята.
Никак не ми се иска да свършва, а до следващата има време да мине. Кога беше
Коледа, кога дойде и новата година, кога играха кукерите, къпаха се юначни мъже
в Йордановските ледени води на реките, мина и Среди зима с честването на
Антонов(Лелинден) и Атанасов ден. На единият се мързелува и нищо не се работи,
защото е чумав ден – пази се от чума. На вторият се берат кокичета в зори,
пекат се питки, мажат се с мед и се коли черна кокошка, като жертвена за баба
Чума.
А днес е Бабин ден – по старият
календар. Необяснимо и за самата мен съм приела тази дата за честването му. Докато
бях млада майка, правех по 5 тави баница и носех на баба, на мама и на
свекървата. Тя, свекърва ми, спазва всички традиции и обреди, на всеки
празник. Та, на този ден ни посрещаше с
менче с вода, закичено с китка здравец и червен конец. Поливахме и да си измие
ръцете, дарявахме я с кърпа и сапун, а тя с китката ни благославяше за здраве.
Децата преварвайки се, търчаха да се подсушават - не разбираха защо баба им ги мокри посред
зима. Беше весело.
А днес аз съм баба. Само дето никой не
ми изми ръцете, не напръсках дъщерята и децата с водица. Обаче не мога да
подмина по тая причина този толкова мил празник. На село, при свекървата не
ходим за Бабинден откакто пораснаха и станаха тийнейджъри, но никак не ми се иска да забравяме традициите. А обредите за мен са
украсата на празника – без тях няма да е толкова приказно и колоритно. Какво като сме наготвили
специални блюда и сме се събрали с близки и приятели да празнуваме. То, всеки
ден можем да си направим купон, но когато се изпълняват обредни ритуали се
усеща, че е наистина празник.
И така, днес у дома има празнична
обредна пита за здраве и късмет на децата и внуците. Сладка, с тъмни и светли стафиди, за да са им шарени дните и полята с
мед, за да им е сладък живота. И печено пиле направих, пак по традиция, пълнено с ориз, гъби и орехи. Обреда е съкратен, до
обичайна трапеза, но за мен си е празник. С приятелка седнахме, почерпихме се,
благословихме и нарекохме здраве, късмет и много успехи за дечицата. Дано всички пожелания се
сбъднат, а орисията да им е хубава и щастлива. Отворихме албумите със снимки,
посмяхме се на гордо изпъчените малчугани, на нацапаните муцунки, хванати в
точният момент от камерата, на желанието им бързо да порастат като мама и тате,
стъпвайки в техните обувки (както и ние сме правили) или облекли големите им
пуловери и рокли, влачещи се на метър след тях ....
Сладури!
Нека сте ми здрави и честити, весели и засмени, с бузки винаги червени, с ожулени коленца, с пръчка в едната ръка и моливче в другата! Да имате късмета , който е подминал наш’те
рамена и щастие, каквото пожелаете! Вървете смело напред и успявайте , за да са
спокойни и доволни старините ни!
Диплена питка със стафиди
и мед
Продукти
700-800 гр. брашно
2 яйца
400 мл. прясно мляко
1 кубче мая (42 гр.)
1 ч.л. сол
3 с.л. бяла, кристална захар
2 ванилии
100 гр. масло, разтопено
50 гр. меко масло
1 шепа смесени тъмни и светли стафиди
5-6 с.л .тръстикова захар
2 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо
отделно
1 яйце
1 пликче ванилова захар
Приготвяне
В малка купичка сипете прясното мляко и
го загрейте в микровълновата до приятно топло. Сложете в него бялата захар,
разбъркайте и добавете кубчето мая да се стопи.
В дълбока купа пресейте брашното със
солта и добавете ванилията. Направете кладенче и в него сипете разбитите яйца. Налейте и маената
смес и замесете тестото, като добавяте по малко, на порции разтопеното масло.
Омесете гладко и меко тесто, което поставете в набрашнен, дълбок съд и покрийте
с кърпа. Поставете в топла стая, за около час, докато тестото си утрои обема.
На поръсена с брашно плоскост извадете
втасалото тесто, поръсете го леко и отгоре с брашно и разточете на голяма,
правоъгълна кора с дебелина около 5-6 мм. Намажете я обилно с мекото масло,
поръсете с двата вида захар и стафидите.
Ако сте разточили правоъгълник, а не
квадрат, започнете да навивате от широката страна на руло, за да се получи
колкото може по-дълго.
Сега, с нож разрежете рулото на половина
по дължината му. Така то ще се „отвори” и получените две ленти усукайте на
хлабава плитка.
Прехвърлете плитката върху тава,
застлана с хартия за печене, намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с
ванилова захар.
Оставете питката отново да бухне.
През това време загрейте фурната на 220°.
Печете в загрятата фурна за около 5-10
минутки, докато леко се позлати, след което намалете фурната на 180° и печете още около 15-20 минутки, докато добие
златист загар отгоре и хубава кафява коричка отдолу. Ако все още ви се вижда
малко недопечена в средата, както стана при мен, покрийте питката с лист хартия
за печене и я задръжте още малко във фурната, докато се уверите, че е напълно
готова.
Извадете питата, завийте я с хартия и й
метнете отгоре една кърпа, да се задуши леко и да остане с мека, макар и
хрупкава кора.
Ако я оставите да изстине непокрита,
рискувате коричката и да изпръхне.
Все пак това е въпрос на вкус и личен
избор. Ние обичаме кората да е крехка, но мека.
Сервирайте все още малко топла и
поднесете купички с мед. В нашето семейство с подобни сладкиши се консумира
задължително прясно мляко – студено или топло, приготвено като Капучино или с
мед и канела.
Много хубаво начало, Ирма! Дано се сбъдват милите ти пожелания! Питата е много красива, сигурна съм, че е и неустоимо вкусна, щом е правена с любов! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи! Много вкусна беше, наистина, макар малко препечена на места, които пък за някои се оказаха предпочитани :)
ОтговорИзтриванеХубав, усмихнат ден!
Изглежда страхотно, а и сигурно е много вкусна, Ирма! Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви, много си мила!
ОтговорИзтриванеХубава да е и твоята седмица! Прегръдки!
Честит празник, Ирма!!! Питката е разкошна!
ОтговорИзтриванеИрма, много си сладкодумна и с удоволствие те посещавам! :)
ОтговорИзтриванеИнтересно оформена питка!
Не може да не е вкусна, защото е омесена с много любов и направена по хубав повод!
Приятен ден и сърдечни прегръдки!
Ирма,поливам ти с водица да премиеш изнурените си ,златни ръце.....Бъди здрава и одухотворена многооооооо,многоооооо години!Нека спазваме традициите си,поне това ни остана като идентичен почерк/нищо ,че мартеничките ни ги правят китайчета:)/.А,относно почерпката-превъзходна е!Вземам си по-голямичко парченце и топвам от медеца :)Браво,Ирме!
ОтговорИзтриванеИрме,питката ти е чудесна-ще си я направя скоро време на децата.Бъди жива и здрава,за да напомняш традициите на децата си.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате,
ОтговорИзтриванеИна,
Миленка,
Живе,
Благодаря ви от сърце, момичета! Много ме ласкаете, а едва ли заслужавам толкова мили думи! Но да си призная, топлят ми душичката! :)
Вярно я правих питка с много любов. Едно време мама като слагаше да се пече нещо във фурната, го прекръстваше за да не се обърка нещо, докато е вътре. Аз такива навици не добих, но пък докато ръсих кората със захар и стафиди, наум пожелавах на моите малки дяволчета едно по едно само прекрасни неща. Дано наистина се сбъднат повече от тях, пък дано и всичките!
Пожелавам на вас, на семействата и най-вече на децата ви здраве, дълголетие и просперитет!
Прегръдки!
Великолепен венец,Ирма,грабна ми очите!Станал е перфектен!Да си жива и здрава и честит празник!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Трогваш ме, мила!
ОтговорИзтриванеЦелувки за теб!
Страхотна рецепта! Много красива е станала питката!
ОтговорИзтриванеСтрахотна публикация, Ирма! Много ми харесва всичко! И рецептата е страшно изкушение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ирма, привет от мен! Венеца е просто неустоим. Красив и пухкав, а изобщо не се и съмнявам колко е вкусен. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей, много се радвам, че ви допада питката, момичета! Днес ми се размина повторението на упражнението, но за утре съм дала обещание - ще има втори дубъл :)
ОтговорИзтриванеЕли, добре дошла! Приятно ме изненада!
Поздрави на всички с пожелание за ведър и успешен утрешен ден!
Ирма,много красиво си надиплила питката!И снимките-разкошни!Поздравления!
ОтговорИзтриванеАх, че красива питка!!! Много е съблазнителна :)
ОтговорИзтриванеМного ме развълнува тази публикация, Ирма.Докато живеехме в Тетевен, не пропусках на този ден да посетя акушерките/и лекарите, разбира се/, асистирали при раждането на момчетата.В малкия град са запазени традициите и с удоволствие ги спазваме и до днес.
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя с много усмивки!!!
Таня,
ОтговорИзтриванеЗори,
Вили, благодаря ви!
Вили, много е хубаво да живееш сред хора, пазещи в сърцето и душата си народният бит и култура, завещани от род и семейство. Сякаш носейки ги в себе си се запазваме по-добри, по-чисти, дори по-силни и одухотворени. Не знам до колко съм права, но мисля, че всичко това прави и животът ни в някаква степен по-смислен...
Топла, спокойна и уютна, неделна вечер пожелавам на вас и семействата ви!