Дните предшестващи изминалата неделя
бяха сиви, облачни и малко скучни, точно като днес, предразполагащи към
търкаляне по дивана, мързелуване с книга в ръка, тиха музика за фон и даже,
заспиване посред бял ден. :-) Не ми
се работеше, нито готвеше, не ми се ядеше дори, но понеже се налага правех всичко
по задължение. Е, не че не ми е приятно да се въртя из кухнята, даже напротив.
Но капризите на времето особено влияят на моето душевно състояние, и в дни като
онези изпадам в състояние на муха с отрязани крила – искам да правя нещо, но се
мотая и нищо не подхващам, излизам и се прибирам по-скоро от планираното, като
половината задачи са останали за следващият ден. Накрая уморена и обезсилена си
се тупвам на дивана и мирясвам. Мирясвам, но в буквалният смисъл. Иначе
отегчено превключвам каналите на телевизора, макар да знам че няма нищо
интересно, после си правя капучино и ревизирам нета, приятелките, проверявам
милото през час, като го ангажирам с това-онова, може и шевната машина да
извадя, а накрая и някоя книжка. От четенето пък ми се приспива... и в крайна
сметка нищо не довеждам докрай. Няма угодия! Това което искам да обясня с две
думи е, че не ми понася лошото време. То на кой ли му понася, но мен направо ме
срива. И в петък, за да не се срина тотално, реших да се опитам да вдигна
настроението си с нещо сладко, уханно и вкусно.
Извадих това-онова от шкафовете,
задрънкаха пак миксери, купи и след около час и половина –два, вече се
наслаждавах на вкусен ананасов кейк, с неповторим аромат. Съседката пак се
отби, привлечена от аромата. Колко се смяхме само! Защото идваше да ми донесе
писмо, което се подавало от пощенската кутия и за да не си го познае някой
съсед-доброжелател, беше решила да му попречи. Да ама, както тя каза, съм
пускала през ключалката призиви за гости, като от рекламата на кафето Якобс
Монарх. :-)
За късмет , сякаш и на времето му стана
хубаво и весело се усмихна, с една прекрасна и мнооого слънчева усмивка,
завладяваща цялото ми същество и изпълваща ме с блаженство и енергия.
Ех, това слънце – обичам го, ама
много!
Ананасов кейк
Продукти
4 яйца
1 ч.ч. тръстикова захар
1 ванилия
125 гр. меко масло
150 гр. квасена сметана
5 с.л. (равни) кокосови стърготини
½ ч.ч. царевично брашно
2/3 ч.ч. бяло брашно
1 бакпулвер
1 консерва ананас (400 мл.)
3 с.л. Нескуик или какао на прах
за
глазурата
200 мл. млечна сметана
100 гр. бял шоколад
1 с.л. натурално нишесте
за декорация
5 с.л. филирани бадеми, леко запечени
1 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне
Включете фурната на 200° да се загрява.
Намажете форма за кейк с масло и
напудрете с царевично брашно.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Жълтъците разбийте със захарта и
ванилията до гъста бяла пяна, като крем.
В отделна купа разбийте маслото с
квасената сметана на крем и съберете с
жълтъчния. Добавете кокоса и царевичното брашно, хомогенизирайте и на порции
добавете бялото брашно, пресято с бакпулвера. Може да окаже, че не е нужно да
добавяте всичкото бяло брашно. Ще се ориентирате по гъстотата на тестото, което
не трябва да е тежко, а леко, поресто и пухкаво.
Накрая добавете и разбитите на твърд
сняг белтъци, като внимателно разбъркате, за да не спадне обема.
Насипете половината тесто в подготвената
форма, отгоре наредете близко едно до друго отцедените парчета ананас, които
първо оваляйте отвсякъде в Нескуик или какао. Накрая насипете останалото тесто
и заравнете леко повърхността.
Печете около 30-40 минути. Готовият кейк
ще се е отделил сам от стените на формата, но все пак направете проба с клечка
- малко по в края, за да не набодете ананасово парченце и да се подлъжете по
влагата на клечката.
Извадете и оставете за десетина минутки
да се охлади във формата, след което извадете и поставете на телена скара, до
пълното му изстиване.
Тогава направете и глазурата:
В една чашка разтворете нишестето с 2
с.л. сметана.
Останалата сметаната и шоколада сложете
в касеролка на котлона, на среден да се загреят и шоколада да се стопи. Когато
той се отпусне достатъчно, започнете да бъркате с дървена лъжица, за да
хомогенизирате сместа. Тогава и добавете разтвореното нишесте и продължете
разбъркването, докато се уплътни добре глазурата.
* За да запечете филираните бадеми е
необходимо, да сложите сух тиган на среден огън и когато се загрее достатъчно,
добавете люспичките бадеми. Бъркайте интензивно, с дървена лъжица за около
минутка, до светло кафяв загар. Веднага отведете и прехвърлете на салфетка,
защото ако оставите в тигана дори за още половин минутка, ще почернеят от
топлината, която той излъчва. Може да запечете по този начин и кокоса.
** По желание, преди да залеете с
глазурата, може да сиропирате кейка с отделеният захарен сироп от консервата
ананас. Така ще стане по-сочен.
*** Също така, може да надробите ананаса
на кубчета и да ги объркате в самото тесто, без да ползвате какао. Правила съм
и такъв вариант и също е много вкусно! Даже тогава наистина го сиропирах със
сока от консервата и стана хем пухкав, хем сочен.
Кейкът се получи изключително сполучлив - пухкав и много уханен, дотолкова че на другият ден, в неделя се повтори цялото упражнение, за да ни е вкусно и
усмихнато от сутринта.
Колко малко му трябва на човек, за да
замени тъгата и лошото настроение с усмивка и наслада! Както след всяко зло
идва добро и след облаците, винаги изгрява слънце!
И...
„няма нищо по-хубаво от лошото време” , нали?
Ау! Май ми изчезнаха думите! Щом в лошото време правиш такива вкуснотии, какво остава в хубавото, когато си с настроение ?!:)
ОтговорИзтриванеПрехвърлям няколко пъти снимките от началото до края, пак се връщам и едва тогава прочетох рецептата!
Ирма, поздравления за този вълшебен кекс и снимки!
Прегръдки!
Благодаря ти, Тили за вниманието и топлите думи! Прегръдки и от мен!
ОтговорИзтриванеОбаче, както и при други се получава понякога, когато най-много се старае човек, може да се наложи да даде приготвеното на кучето. И тогава колкото и да е било настроението прекрасно, веднага надвисват облаците. Обратното също е в сила и доказателството е налице :))) Някак неконтролируемо се случват нещата.
Приятна и усмихната вечер, макар денят да е толкова мрачен (поне при нас е такъв)!
Ирма, не само през ключалката си пуснала аромата :)
ОтговорИзтриванеСнимките ти ти подействаха слънчево
и създават настроение!
Чудесен кейк!
Прегръдка и хубава вечер!
Нали, нали Дани! Добре че блесна слънчице, та да документирам сладкиша. Така му се зарадвах, че се показа и направих поне 20-30 снимки. Абе, не можем без него, милото! За мен поне е много важно, за душевното ми равновесие.
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка и за теб, Дани!
'що не живея и аз някъде близо до теб, Ирма :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен кейк!
Хехе, добре си ми дошла, Зори! До тогава освен да ти пращам по гълъбче! :)
ОтговорИзтриванеТо майтап, ама ако знаеш че на два-три месеца минавам през Перник...
Целувки!
В тон с последния абзац - мъничко само наистина :) Страхотен сладкиш, Ирма, и толкова уютни снимки! Винаги ми става топличко отвътре като надникна тук!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Мария!
ОтговорИзтриванеВинаги си добре дошла, поседни, почерпи с и се почуствай като у дома!
А мене ти погъделичка с онези гръцки банички и незабравимата фотография на едно провинциално ресторантче - просто, но спокойно тихо и уютно, наистина предразполагащо за "правене на нищо" - точно с тези думи определя и моят мъж ежедневието на южните ни съседи :)))
Поздрави и усмихнато утре!
Ирма, наистина малко ни трябва за една усмивка! И ти си истинско доказателство за това! Освен усмивка виждам и един страхотен сладкиш - вкусен, красив и прекрасно презентиран! Усмихна ме и мен! Благодаря ти! Получи се нещо като предай нататък:)
ОтговорИзтриванеАх,ах,какви слънчеви снимки,Ирма!Сякаш като е усетило аромата и слънцето се е показало усмихнато специално за теб!Този кейк би оправил и най-лошото настроение,убедена съм!Чудесна презентация си му направила,раздвижена,уютна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,мила!
Прекрасен кейк, Ирма! Неустоим, предизвикващ куп сладки желания... :) Не мога да не се възхитя и на прекрасните ти снимки. Излъчват толкова много красота и настроение, че човек не може да не пожелае парченце от тази сладост, макар и по никое време... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и един прекрасен петък от мен! ♥ ♥ ♥
Хубаво е Кате, да се усмихваме един друг, със или без сладкиши, важното е слънцето да грее и в очите ни!
ОтговорИзтриванеРоси, оправя, оправя :) И го поддържа даже! Аз много обичам да ми е светло, да ми се усмихва слънцето през всеки сезон. Е, лятото понякога малко в повече ми идва, но пък винаги му се радвам като малко дете :)
Вени ♥,за теб винаги, мила! Само кажи кога си на моста, цял ще ти донеса ;))
Благодаря, ви момичета, трогвате ме с толкова комплименти, та се изчервявам даже! Та това си е само един кекс, както се казва, ама нали ми е сух да го хапвам така само и все заливам с нещо. Ще се радвам да го опитате обаче! :)
Приятен ден и весел уикенд на всички!
Ирма, мила, струва ми се, ч емного добре ти влияе лошото време...:)Толкова слънчева и грееща публикация!
ОтговорИзтриванеИ аз понякога даже обичам лошото време- то е най-хубавото да си спретнеш нещо ароматно, греещо и вкусно нещо за похапване...
Прегръдки!
Лелееее,леле!
ОтговорИзтриванеЗа малко да пропусна тази красота и невероятен вкус!
задължително ще пробвам!
Звучи толкова ароматно и вкусно, че ми иде още сега да скоча да го правя!
Благодаря за споделената рецепта!
Целувки*)
А, добре влияе на останалите, Бети! :) Е, и на мен малко ми светва, но ако не се покаже слънцето, "нещо" все ми е криво :)) Така, миналата зима, заради това мрачно време се отдадох на толкова шоколад, че ми държи влага още!
ОтговорИзтриванеКате, не се съмнявам в твоите възможности, мила! Опитай го и няма да съжаляваш! Води до пристрастяване :))
Целувки и на вас, момичета!
Пропуснала съм тази публикация, а тя вкусна, та вкусна. Страхотна рецепта, Ирма и много красиви снимки! Записвам си го този ананасчо, че в някой мрачен ден ще ми потрябва лек :) Поздрави!
ОтговорИзтриване