Напоследък не
успявам да снимам нищо, а и понеже не съм добър фотограф и времето е все мрачно,
не се и получават хубави снимки. Затова ще взема да ви покажа няколко рецепти
на неща, които правя често, харесвани са и у дома, и от приятели.
Вчера, след
като почти седмица месих все солено тесто (питки, хлебчета, кашкавалки), извадих
захарта и приготвих едни много вкусни, маслени бисквитки, с дъх на шоколад и
портокал.
Когато за първи
път ги правих, мислех че няма да се справя – толкова сложно ми се струваше. Но после
установих, че няма място за притеснение. Колкото и сложно да звучи описанието
на самото оформяне, не е никак трудно. Плюс това са толкова симпатични наглед, че
си струват занимавката. Същински зебрички :-) Това бе и причината да ги нарека
така.
Рецептата модифицирах от други, за маслени сладки, а самото
оформление видях преди години съвсем случайно, по италианската телевизия, в някакво кулинарно предаване. Гостуваше една бразилка, която толкова сръчно
работеше, че ме накара да си глътна езика.
Почти нищо не запомних от нейната рецепта, освен горе-долу количеството масло и портокаловият аромат. Но пък си бях набързо скицирала как се работи с
тестото :-)
Пробвах я на
два пъти, докато установих точните продукти и грамажи, а после съм ги правила за гости, за абитуриентски тържества и поне 2-3 пъти годишно у нас. Понякога сменях аромата на портокал с лимонов или бадемов. И винаги се получават вкусни, крехки и топящи се в устата.
Продукти
за около 12 дузини
За ваниловото тесто
320 гр. брашно (2 ¾ равни ч.ч.)
120 гр. пудра захар
¼ ч.л. сол
250 гр масло/маргарин (на стайна t°)
1 ч.л. ванилия (ванилова захар)
за шоколадовото тесто
260 гр. брашно (2 пълни ч.ч.)
120 гр. пудра захар
60 гр. хубаво какао
¼ ч.л. сол
250 гр. масло/маргарин ( на стайна t°)
1 ванилия (ваниловаа захар)
120 гр. пудра захар
¼ ч.л. сол
250 гр масло/маргарин (на стайна t°)
1 ч.л. ванилия (ванилова захар)
за шоколадовото тесто
260 гр. брашно (2 пълни ч.ч.)
120 гр. пудра захар
60 гр. хубаво какао
¼ ч.л. сол
250 гр. масло/маргарин ( на стайна t°)
1 ванилия (ваниловаа захар)
кората на 1 портокал
за декорация
1 ч.ч. кристална захар /бяла, светло кафява или тъмна/
Приготвяне
на ваниловото тесто:
Пресейте заедно брашното, захарта и солта.
Добавете маслото на върха на брашнената
смес. Покрийте купата на миксера за да не хвърчи
брашно из стаята и размесвайте на
най-ниската скорост, само докато се оформят бучки. Така го направи
въпросната фурия в онова предаване. Аз не рискувах да оцапам цялата кухня и
действах с ръце.
Добавете ванилията и омесете добре тестото.
Прехвърлете тестото в купа, покрийте с капак или стреч фолио и приберете в хладилник, за 15 минути.
на шоколадовото тесто:
на шоколадовото тесто:
Използвайте същите указания по-горе:
смесете брашното, захарта,
какаото и солта в купа. Прибавете маслото и процедирайте, както по-горе, след
което добавете ванилията и портокаловата кора. Прехвърлете тестото в купа и ако е прекалено меко,
покрийте и съхранявайте в хладилник за 15 минути.
Оформяне на бисквитите
Разделете ваниловото и какаовото тесто на по 3
топки.
Вземете по една бяла и една кафява топка, а
останалите върнете в хладилника.
Разточете от
всяка топка правоъгълник с размери 18 x 13 см.
Сложете двата получени листа точно един върху друг.
Разрежете напречно на 2 части (9 x 13 см.)
Пак поставете
едната половина в/у другата за да се получат 4 слоя. Разточете
така оформеният правоъгълник до размери
23 x
10 см.
Сега разрежете
листа отново, по дължина, за да се получат 2 правоъгълника с размери 23 x 5 см.
Пак поставете
едната част върху другата, за да се получат 8 слоя.
Внимателно усукайте в противоположни посоки двата края на тестото, като внимавате да не изместите центъра. Усуквайте,
докато ви харесат шарките, които се получават, но не прекалявайте.
Леко
потъркаляйте трупчето, за да се оформи
равномерно руло, завийте го с фолио и го оставете в хладилника, за около 1 час или докато се
стегне.
* Трябва да работите много бързо, за да
не се размекне тестото от топлината на ръцете ви.
По същият начин
процедирайте и с останалите в хладилника топчета.
След като се
постегнат рулата, оваляйте всяко едно в кристална захар (много добре се получава с кафява захар) и пак върнете в хладилника.
Загрейте
фурната на 160°
Вземете едно по
едно рулата и изрежете от тях бисквитки с дебелина 6 – 8 мм., които подредете в
застлана с хартия за печене тава, на разстояние 1 см. една от друга.
Пекат се само
докато престанат да лъщят по повърхността, а долната част добие светло златисти ръбчета (около 10’-12’)
Охладете върху
скара.
Готовите бисквити
могат да се запазят в херметически затворена кутия за 10 дни.
Много са вкусни и слепени с фъстъчен крем, но в този случай ги нарежете на по-тънко преди да ги опечете.
Предстои месец, изпълнен с весели празници, с
тържества, големи компании на пълни маси, празнуващи от вечер до зарана, та
трябва да подсигурим и сладкиши за сутрешното кафе, а защо не и за тихите, семейни вечери край камината.
Започват и предколедните упражнения в кухнята и аз ви
предлагам, да опитате тези бисквитки. Почти съм сигурна, че всеки решил се да ги
направи, ще повтори задължително :-) Освен това са атрактивни и подходящи за опаковане в малки пликчета, които да дадете
на гостите си на изпроводяк, с което ще ги изненадате приятно. На малките
коледари освен паричка за здраве, подарете и няколко малки "зебрички", завити в
целофан.
Снимките са ми много стари и не се вижда добре на тях колко са пръхкави. Много ми се искаше да намеря едни, които бяха наистина сполучливи, направени с професионална камера на едно от тържествата, за които ги приготвях. Но незнайно и за мен са изчезнали някак. А сега е толкова мрачно навън, че изобщо не се и занимавах да снимам. Така че с извинение показвам това, което имам в момента!
Весело настроение и успешни занимания в кухнята пожелавам на всички!