/Truffle Collection/
Позакъсняла
публикация и все пак навреме за тазгодишния осмомартенски празник. Миналата
година си поиграх доста и приготвих доволно количество трюфели за този ден,
много от тях подарих, една малка част похапнахме у дома. През годината правих
още няколко пъти, но все в малки дози, които изобщо не се вредиха за фотосесия,
че да публикувам рецептите им. Днес намерих малко време и се реших да ви ги
споделя.
В бонбониерата има по три вида с кафяв шоколад и по три с бял.
Нямам отделни снимки на всеки вид, но ще ви напиша рецептите за всички по-долу,
по ред.
1.Трюфели с домашна веган Нутела и черен шоколад
(поръсените с какао)
Продукти
(за 12-15 бр.)
200 гр. тъмен шоколад
(75 % съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
1/3 ч.ч. домашна веган Нутела
отделно за поръсване
1 купа качествено какао (около 120 гр.)
Приготвяне
Рендосваме тъмния шоколад и го заливаме с гореща (до точката на кипене)
сметана. Оставяме за 2-3 минути така и тогава разбъркваме, докато шоколадът се
разтопи. Добавяме Нутелата и изглаждаме сместа. Охлаждаме до толкова, че да
може да се оформят топчета, които да държат форма. За по-бързо може да поставим
във фризер като честичко наблюдаваме и разбъркваме. След това (много е удобно с
ръкавици за еднократна употреба) оформяме трюфелите и веднага пускаме в купата
с какаото да се напудрят добре отвсякъде.
Подреждаме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.
По същата рецепта приготвих и
2. трюфели с тъмна глазура
– просто заместих напудрянето
с какао с потапяне в глазура от разтопен тъмен шоколад и след засъхването му,
напръсках леко с разтопен млечен шоколад (около 50 гр.).
Отново получих около 15 броя.
3.Трюфели с черен шоколад, фъстъчено масло и ядки
Продукти
(за 12-15 бр.)
200 гр. тъмен шоколад
(75% съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
2 с.л. фъстъчено масло (подсладено)
отделно:
300 гр. запечени и смлени на едро ядки (орехи, лешници, бадеми, шам фъстък) На снимката горе съм ползвала орехи.
Общо за глазурата на трюфелите от рецепта 2 и 3:
300 гр. тъмен шоколад
2 с.л. олио
Приготвяне
Отново рендосваме шоколада, предвиден за трюфелите. Заливаме го с гореща (до
точката на кипене) сметана, изчакваме 2-3 минути и разбъркваме, докато се
разтопи. Добавяме фъстъченото масло, изглаждаме сместа и я поставяме на студено
като наблюдаваме често и разбъркваме.
Когато е стегнала добре, така че лесно да оформяме бонбони с устойчива форма,
се заемаме с тази приятна работа. Както казах по-горе, с гумени/найлонови
ръкавици за еднократна употреба е по-лесно.
Охлаждаме ги, след което пристъпваме към глазирането им като за целта си
разтопяваме шоколада на водна баня (или в микровълнова фурна) и му наливаме
малко олио за блясък.
В купа поставяме предварително запечените и смлени ядки.
Оформените трюфели потапяме в разтопения тъмен шоколад, след което ги оваляме със
смлените ядки. Поставяме в книжни капсули и съхраняваме в добре затворена
кутия, на сухо и студено.
4.Розови трюфели с бял шоколад
Продукти
(за 12-15 бр.)
200 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана (с минимум 30$ масленост)
30 гр. меко масло
1 ч.л. желатин на прах
3 с.л. стрити сушени розови листа
1 капка розово масло – по желание, но внимавайте, защото ароматът на маслото е
много силен
глазура за потапяне
300 гр. бял шоколад
Приготвяне
Настъргайте шоколада и го залейте с горещата (до точката на кипене)
сметана.
Оставете за 1-2 минути да се разтопи, разбъркайте и добавете мекото масло, желатина
на прах, стритите розови листенца и по желание капката розово масло.
Хомогенизирайте сместа и я поставете на студено като на няколко пъти разбърквайте.
Когато е стегнала добре, оформете трюфелите и отново поставете в хладилник, на
студено. Тази смес е малко по-капризна, затова я дръжте на студено до момента,
в който ще глазирате бонбоните.
За целта разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, всяко
бонбонче за по-лесно набодете с клечка за зъби и бързо потопете с леко и фино
завъртане в бялата глазура.
Поставете ги да съхнат върху хартия за печене или в най-добрия случай забодете
клечките в дебел дунапрен или стиропор, така че бонбона да стърчи нагоре като
близалка – така ще засъхне добре, без следи от какъвто и да е допир. Бялата
глазура засъхва по-бавно, така че поставете бонбоните в хладилник (най-добре за
една нощ), а после напръскайте с разтопен бял, тъмен или млечен шоколад (около
50 гр.).
Съхранявайте в добре затворена кутия, на сухо и студено.
5.Трюфели с бял шоколад и сушени
боровинки
(напудрените със захар)
Продукти
(за 12-15 бр.)
250 гр. бял шоколад
50 гр. меко масло
3 с.л. млечна сметана
30-40 гр. смлени на прах сушени и замразени червени боровинки
отделно
½ ч.ч. пудра захар
Приготвяне
В касеролка налейте сметаната, загрейте я, добавете при нея маслото и
разбъркайте, за да се разтопи. Добавете боровинките на прах и отново
разбъркайте.
Разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна и оставете да се
охлади до температурата на тялото.
Ако междувременно боровинковата смес е поизстинала, загрейте я леко. Двете
смеси трябва да са с еднаква температура, за да се смесят добре.Това е много
важно!
След смесването на шоколада с боровинковото масло, разбъркайде старателно до
изглаждане на сместа и поставете в хладилник да се охлажда.
По-нататък действаме както при предишните трюфели – оформяме, охлаждаме и
овалваме в пудра захар.
Поставяме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и
студено.
6.Кокосови трюфели с бял шоколад
Продукти
(за 12-15 бр.)
В бонбониерата има по три вида с кафяв шоколад и по три с бял.
Нямам отделни снимки на всеки вид, но ще ви напиша рецептите за всички по-долу, по ред.
(за 12-15 бр.)
200 гр. тъмен шоколад (75 % съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
1/3 ч.ч. домашна веган Нутела
отделно за поръсване
1 купа качествено какао (около 120 гр.)
Приготвяне
Рендосваме тъмния шоколад и го заливаме с гореща (до точката на кипене) сметана. Оставяме за 2-3 минути така и тогава разбъркваме, докато шоколадът се разтопи. Добавяме Нутелата и изглаждаме сместа. Охлаждаме до толкова, че да може да се оформят топчета, които да държат форма. За по-бързо може да поставим във фризер като честичко наблюдаваме и разбъркваме. След това (много е удобно с ръкавици за еднократна употреба) оформяме трюфелите и веднага пускаме в купата с какаото да се напудрят добре отвсякъде.
Подреждаме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.
По същата рецепта приготвих и
2. трюфели с тъмна глазура
– просто заместих напудрянето с какао с потапяне в глазура от разтопен тъмен шоколад и след засъхването му, напръсках леко с разтопен млечен шоколад (около 50 гр.).
Отново получих около 15 броя.
3.Трюфели с черен шоколад, фъстъчено масло и ядки
Продукти
(за 12-15 бр.)
200 гр. тъмен шоколад (75% съдържание на какао)
½ ч.ч. (100 мл.) млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
2 с.л. фъстъчено масло (подсладено)
отделно:
300 гр. запечени и смлени на едро ядки (орехи, лешници, бадеми, шам фъстък) На снимката горе съм ползвала орехи.
Общо за глазурата на трюфелите от рецепта 2 и 3:
300 гр. тъмен шоколад
2 с.л. олио
Приготвяне
Отново рендосваме шоколада, предвиден за трюфелите. Заливаме го с гореща (до точката на кипене) сметана, изчакваме 2-3 минути и разбъркваме, докато се разтопи. Добавяме фъстъченото масло, изглаждаме сместа и я поставяме на студено като наблюдаваме често и разбъркваме.
Когато е стегнала добре, така че лесно да оформяме бонбони с устойчива форма, се заемаме с тази приятна работа. Както казах по-горе, с гумени/найлонови ръкавици за еднократна употреба е по-лесно.
Охлаждаме ги, след което пристъпваме към глазирането им като за целта си
разтопяваме шоколада на водна баня (или в микровълнова фурна) и му наливаме малко олио за блясък.
В купа поставяме предварително запечените и смлени ядки.
Оформените трюфели потапяме в разтопения тъмен шоколад, след което ги оваляме със смлените ядки. Поставяме в книжни капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.
4.Розови трюфели с бял шоколад
Продукти
(за 12-15 бр.)
200 гр. бял шоколад
100 мл. млечна сметана (с минимум 30$ масленост)
30 гр. меко масло
1 ч.л. желатин на прах
3 с.л. стрити сушени розови листа
1 капка розово масло – по желание, но внимавайте, защото ароматът на маслото е много силен
глазура за потапяне
300 гр. бял шоколад
Приготвяне
Настъргайте шоколада и го залейте с горещата (до точката на кипене) сметана.
Оставете за 1-2 минути да се разтопи, разбъркайте и добавете мекото масло, желатина на прах, стритите розови листенца и по желание капката розово масло. Хомогенизирайте сместа и я поставете на студено като на няколко пъти разбърквайте. Когато е стегнала добре, оформете трюфелите и отново поставете в хладилник, на студено. Тази смес е малко по-капризна, затова я дръжте на студено до момента, в който ще глазирате бонбоните.
За целта разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, всяко бонбонче за по-лесно набодете с клечка за зъби и бързо потопете с леко и фино завъртане в бялата глазура.
Поставете ги да съхнат върху хартия за печене или в най-добрия случай забодете клечките в дебел дунапрен или стиропор, така че бонбона да стърчи нагоре като близалка – така ще засъхне добре, без следи от какъвто и да е допир. Бялата глазура засъхва по-бавно, така че поставете бонбоните в хладилник (най-добре за една нощ), а после напръскайте с разтопен бял, тъмен или млечен шоколад (около 50 гр.).
Съхранявайте в добре затворена кутия, на сухо и студено.
5.Трюфели с бял шоколад и сушени боровинки
(напудрените със захар)
Продукти
(за 12-15 бр.)
250 гр. бял шоколад
50 гр. меко масло
3 с.л. млечна сметана
30-40 гр. смлени на прах сушени и замразени червени боровинки
отделно
½ ч.ч. пудра захар
Приготвяне
В касеролка налейте сметаната, загрейте я, добавете при нея маслото и разбъркайте, за да се разтопи. Добавете боровинките на прах и отново разбъркайте.
Разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна и оставете да се охлади до температурата на тялото.
Ако междувременно боровинковата смес е поизстинала, загрейте я леко. Двете смеси трябва да са с еднаква температура, за да се смесят добре.Това е много важно!
След смесването на шоколада с боровинковото масло, разбъркайде старателно до изглаждане на сместа и поставете в хладилник да се охлажда.
По-нататък действаме както при предишните трюфели – оформяме, охлаждаме и овалваме в пудра захар.
Поставяме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.
6.Кокосови трюфели с бял шоколад
200 мл. кондензирано подсладено мляко
50 гр. масло
120 гр. кокосови стърготини
отделно
1 купа кокосови стърготини за овалване
Приготвяне
В касерола смесваме кондензираното мляко + маслото и ги загряваме на слаб огън за около 18-20 минути. Получава се един вид „дулсе де лече“.
Към гстия крем добавяме кокосовите стърготини, разбъркваме, охлаждаме и оформяме трюфелите, които се овалват допълнително в още кокос. (Ако решите може да ги потопите и в шоколадова глазура – бяла или кафява). Вкусът им е като на Баунти.
Готовите трюфели отново поставяме в хартиени капсули и съхраняваме в добре затворена кутия, на сухо и студено.
Да ви кажа ли кои са ми фаворит?
Всички са разкошни, с много различен вкус и усещане, макар четейки рецептите им да изглежда, че са почти еднакви. Истината е друга – малко нещо да добавиш в основата от шоколад и сметана и веднага се изстрелваш на друга планета. Примерно така:
Земя - Трюфели с домашна веган Нутела, черен шоколад и тъмна глазура
Марс - Трюфели с домашна веган Нутела, черен шоколад и какао
Юпитер - Трюфели с черен шоколад, фъстъчено масло и ядки
Венера - Розови трюфели с бял шоколад
Меркурий - Трюфели с бял шоколад и сушени боровинки
Плутон - Кокосови трюфели с бял шоколад
Ако можеше да пътувам толкова лесно в междузвездното пространство посредством един трюфел, може би нямаше да се спирам и като че ли по-често бих наминавала към Марс. ;)
Честит празник, мили дами!
Бъдете красиви, вдъхновени, обичани и много щастливи!
Бъдете красиви, вдъхновени, обичани и много щастливи!
Прекрасни са всички, Ирме!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ги споделяш на едно място :*
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНе знам къде ме прати, на Марси ли на Луната ли, но определено не съм на Земята, убийствени трюфели просто!
ОтговорИзтриванеЛапваш един и левитираш поне пет минути. :))))
ИзтриванеБлагодаря, Весе!