Есен
и Пролет - две сестри, орисани така, че никога да не се срещнат. Природа, няма
по могъща от нея! Но... било писано магьосницата в мен да намери начин им
осигури една кратка среща. :)) Докато пълня дома си с цветовете и уханията на
пролетта, се сетих, че с последните останали от миналото лято ябълки, които за
мое учудване бяха здрави, макар вече леко сбръчкани, мога да направя сладкиш –
типичен есенен и много вкусен при това. В последно време наблягаме изключително
много на сурови плодове, дотолкова, че май взе да ни омръзва и едва ли някой би
посегнал към тези мъничета сега. Жал ме бе да ги хвърля и ги оползотворих така. Оказа се сполучлив експеримент и реших
да ви го споделя.
В тестото няма мазнина, но пък за сметка на това добавих прилично количество извара, която придава една кадифеност на готовото изделие. Ябълките са много дребнички, много сладки и ароматни и макар леко завехнали, имаха своята плътност на месото, което плюс желанието ми да ги оставя цели в сладкиша, ме накара да ги обработя предварително. Сосът, който се получи от обработката им, наподобяващ карамел (даже си беше точно карамелен сос) вложих в сладкиша, което го обогати още и без който не би имал този разкошен, завладяваш вкус. Всъщност, той е богат на масло, така че май ви излъгах по-горе – има мазнина в тестото. Но нека ви обясня вече подробностите и особеностите по приготвянето.
Продукти
/за форма с диаметър 26 см./
за тестото
4 яйца
1 ч.ч кафява захар (тръстикова)
2 ч.ч. фина извара
2 пликчета ванилова захар
½ к.ч. тъмен ром
1+1/3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
В тестото няма мазнина, но пък за сметка на това добавих прилично количество извара, която придава една кадифеност на готовото изделие. Ябълките са много дребнички, много сладки и ароматни и макар леко завехнали, имаха своята плътност на месото, което плюс желанието ми да ги оставя цели в сладкиша, ме накара да ги обработя предварително. Сосът, който се получи от обработката им, наподобяващ карамел (даже си беше точно карамелен сос) вложих в сладкиша, което го обогати още и без който не би имал този разкошен, завладяваш вкус. Всъщност, той е богат на масло, така че май ви излъгах по-горе – има мазнина в тестото. Но нека ви обясня вече подробностите и особеностите по приготвянето.
Продукти
/за форма с диаметър 26 см./
за тестото
4 яйца
1 ч.ч кафява захар (тръстикова)
2 ч.ч. фина извара
2 пликчета ванилова захар
½ к.ч. тъмен ром
1+1/3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
за ябълките
8-10 бр. дребни ябълки, с големината на топка за пинг-понг
70-80 гр. масло + 1 с.л. олио
½ ч.ч. кафява захар (тръстикова)
2/3 ч.ч. бяло вино
допълнително
1 шепа сурови, цели бадеми
1 шепа филирани бадеми
пудра захар за поръсване
Приготвяне
За да подготвим ябълките поставяме дълбок тиган на среден огън и в него разтопяваме маслото с олиото, добавяме захарта, бъркаме, докато се разтопи и наливаме внимателно виното. Бъркаме още малко, за да се разтопят образувалите се бучки твърд карамел, добавяме ябълките (почистени само от сърцевината), похлупваме с капак, намаляваме огъня до много слаб и оставяме така за около 15-20 минути. За всеки случай проверяваме какво става под капака, за да няма неприятни изненади.
Ябълките ще омекнат леко, а сосът ще наподобява рядко желе с неописум аромат. Вкусът му... оставям на вас да се убедите.
Отвеждаме настрана да се охладят.
В съд с трислойно дъно и на много слаб огън (или на водна баня) разбиваме до пухкав крем с миксер яйцата и захарта. Ароматизираме с ванилията и рома, след което наливаме на порции и при постоянно бъркане към предварително леко разбита до хомогенност извара. Изглаждаме сместа и към нея добавяме на няколко порции пресятото заедно с бакпулвера брашно.
Прехвърляме го в намазана със студено масло и поръсена с брашно форма за пай и наливаме соса, отделен от обработването на ябълките. Внимателно разбъркваме с лъжица, колкото да оформим някакви шарки. Следва да подредим ябълките отгоре като преди това, при добро желание, може да ги обелим – ципата лесно пада. В дупките им набиждаме по една-две бадемови ядки, а около тях поръсваме с филираните ядки.
Печем в предварително загрята на 200° фурна за приблизително 30 минути.
Охлаждаме напълно и поръсваме с пудра захар.
Съвет:
Не притискайте ябълките в тестото, те не бива да потъват! Ако добре сте го разбили, ябълките ще се държат почти напълно на повърхността му. Това не бива да ви притеснява, защото бухвайки, тестото ще ги обгърне и те ще „потънат“ колкото трябва - до половината в него. Иначе рискуваме да се скрият съвсем.
Не притискайте ябълките в тестото, те не бива да потъват! Ако добре сте го разбили, ябълките ще се държат почти напълно на повърхността му. Това не бива да ви притеснява, защото бухвайки, тестото ще ги обгърне и те ще „потънат“ колкото трябва - до половината в него. Иначе рискуваме да се скрият съвсем.
Наситено жълтият цвят на
пая е в следствие на страхотните домашни яйца, които ползвах. Прекрасен е,
нали? :))