Pot de Crème (по дьо крем) е лек, френски десерт идващ при нас още от 17 век. В превод
името му означава гърне с крем (или сметана) и традиционно се приготвя от яйца,
мляко, сметана, ванилия и се пече както крем Карамел, на водна баня. Някога вероятно е правен в едно „гърне“, но днес се налива в малки порцеланови чашки с
форма на гърненца като индивидуални порции. С времето, както с повечето рецепти
се случва, и тази претърпява актуализации, по точно вариации на оригинала и
днес може да се срещне като „пиян“, „цветен“(флорален), шоколадов, ядков и какъв ли
още не. В интернет пространството ще намерите много рецепти за него и ви
гарантирам, че която и да изберете, ще останете очаровани. Може би най-популярен е станал шоколадовият и
причината е обяснима. Аз също заложих на шоколад, но след първата проба се
изкуших да импровизирам с вкуса. Добавих мъничко кафе, лъжичка фино фъстъчено
масло и една идея соев сос (категорично не заради играта на Кикоман и
Блоговодител, но вие може да я проучите - има и награди). Получи се вълшебен мус, толкова нежен, лек и ефирен, че колкото и
бавно, с наслада, да го яде човек, изненадващо бързо вижда дъното на чашката. И
още един плюс - приготвя се само за има
няма 5-6 минути. Имате ли съставките у дома, няма да се почувствате неловкo, ако ви изненадат неочаквани гости. При това, поднесете ли им
го, ефектът категорично ще е „Уау!“.
Препоръчвам да го опитате!
А сега рецептата:
Продукти
/за 3 порции/
за крема
100 гр. тъмен шоколад (поне 70% какаово съдържание)
100 гр. млечен шоколад
1 яйце
1 ч.л. фъстъчено масло
1 с.л. кафява захар (според горчивината на тъмния шоколад или на вкус, дори може да се пропусне)
1 к.л. соев сос (може да се замести със щедра щипка морска сол)
1 ч.л. (равна) нес кафе
1 ч.л. ванилов вкстракт (или 1 пликче ванилена захар)
150 мл. млечна сметана (30-36% масленост)
за гарниране
бита сметана
какао
Приготвяне
Няма по-лесно нещо от това, да си приготвите Pot de Crème. Направите ли го веднъж, редовно ще прегрешавате с него.
За целта използваме блендер с висока кана. Не е необходимо да е специален, моят е купен от Лидл, достатъчно мощен е и върши чудесна работа, дори и за топли супи.
Ако имате шоколад на чипсове/копчета/, ползвайте него. Не за друго, ами ще си спестите една минута да настържете такъв, който е на блокчета. Шоколадът, държан за няколко часа на стайна температура се стърже изключително лесно, само с нож.
Препоръчвам да го опитате!
А сега рецептата:
Продукти
/за 3 порции/
за крема
100 гр. тъмен шоколад (поне 70% какаово съдържание)
100 гр. млечен шоколад
1 яйце
1 ч.л. фъстъчено масло
1 с.л. кафява захар (според горчивината на тъмния шоколад или на вкус, дори може да се пропусне)
1 к.л. соев сос (може да се замести със щедра щипка морска сол)
1 ч.л. (равна) нес кафе
1 ч.л. ванилов вкстракт (или 1 пликче ванилена захар)
150 мл. млечна сметана (30-36% масленост)
за гарниране
бита сметана
какао
Приготвяне
Няма по-лесно нещо от това, да си приготвите Pot de Crème. Направите ли го веднъж, редовно ще прегрешавате с него.
За целта използваме блендер с висока кана. Не е необходимо да е специален, моят е купен от Лидл, достатъчно мощен е и върши чудесна работа, дори и за топли супи.
Ако имате шоколад на чипсове/копчета/, ползвайте него. Не за друго, ами ще си спестите една минута да настържете такъв, който е на блокчета. Шоколадът, държан за няколко часа на стайна температура се стърже изключително лесно, само с нож.
Сложете цялото количество шоколад в блендера, след него яйцето,
захарта, кафето, соевият сос, фъстъченото масло, ванилията и захарта (ако
ползвате). Похлупете каната и пуснете за около 15-20 секунди да се смесят
съставките. Изключете и налейте сметаната в дълбока касеролка, сложете я на
котлона и изчакайте да заври. За още по-бързо може да ползвате и микровълнова
фурна, на максимална мошност за около минутка, но внимавайте да не изкипи –
сипете я в дълбок съд и наблюдавайте през прозорчето на фурната.
Следва да налеем горещата сметана в блендера при другите съставки. Затова махаме малкото капаче на капака, слагаме една фуния в отвора, пускаме блендера на ниска скорост и след 5-6 секунди започваме да наливаме бавно, на тънка струя горещата сметана. След като сме я наляли, похлупваме отново отвора и засилваме скоростта на блендера. Миксираме около минута.
Накрая бързо наливаме топлата смес в предварително подготвени чашки и оставяме да се охлади и стегне.
Стяга бързо дори без хладилник, но ако сте нетърпеливи и все пак предпочитате напълно изстинал крем, поставете чашките за половин-един час в хладилника.
Преди поднасяне гарнираме с бита сметана и поръсваме нежно с какао на прах.
Следва да налеем горещата сметана в блендера при другите съставки. Затова махаме малкото капаче на капака, слагаме една фуния в отвора, пускаме блендера на ниска скорост и след 5-6 секунди започваме да наливаме бавно, на тънка струя горещата сметана. След като сме я наляли, похлупваме отново отвора и засилваме скоростта на блендера. Миксираме около минута.
Накрая бързо наливаме топлата смес в предварително подготвени чашки и оставяме да се охлади и стегне.
Стяга бързо дори без хладилник, но ако сте нетърпеливи и все пак предпочитате напълно изстинал крем, поставете чашките за половин-един час в хладилника.
Преди поднасяне гарнираме с бита сметана и поръсваме нежно с какао на прах.