Страници

8 юни 2018 г.

Сладка пица "Капрезе" с череши


Поредната вкусна рецепта за пица. Но сладка. Кой е казал, че пицата трябва да е само солена? Както има постна и блажна, така може да има и сладка. И понеже черешките са ми напоследък все в ума и пред очите, не се стърпях и се подадох на вдъхновението.  Да знаете само колко е вкусна – представете си пухкавото тесто покрито с ядки, деликатно сирене, моцарела, черешки, бадем... разкош! Дори, за да е по-голям разкош, е полята и с невероятен, балсамов сос. Хайде сега кажете, не ви ли се прииска поне едно парченце?  ;)
Сладостта ѝ е деликатна, за да се усетят максимално всички вкусове, заложени в нея, но по желание може да се засили – на всекиго според желанието. На нас особено ни се услади и след няколкото опита, всеки с леко донагаждане на вкуса, се получи точната рецепта. Пиша я тук, но може да я видите и в блога
La vita e Bella 


Продукти
/за 2 малки пици/

1 пакет тесто за пици
BELLA 
100 гр. млени бадеми
300 гр. сирене Котидж
4 с.л. кафява захар
4 с л. ментово песто*
4 с.л. орехово масло
окло 600 гр. череши
250 гр. мини Моцарела
200 гр. черешов конфитюр

за намазване

1 яйце
1 с.л. орехово олио
1 ч.л. захар

за гарниране
шепа филирани бадеми
балсамов сос*
свежи листа мента


*за ментовото песто
1 връзка свежа мента
¼ ч.ч. орехово олио

*за балсамовия сос
1 ч.ч. тъмен балсамов оцет

2
с.л. орехово олио
1 к.ч. пчелен мед
1-2 капки бадемова есенция




Приготвяне
Измиваме и почистваме черешите от костилките.
Загряваме леко конфитюра и отливаме в купичка соса (отделяме от плодовете).
Приготвяме си ментовото песто като пасираме заедно измитата мента с ореховото олио.
Приготвяме си и балсамовият сос като редуцираме балсамовият оцет на половина в касерола на среден огън, след което добавяме към него ореховото олио, меда и бъркаме постоянно, докато се получи гъст и гладък сос. Ароматизираме го с бадемова есенция на вкус (1 или 2 капки).

Заемаме се с направата на пицата:
От готовият цял лист тесто изрязваме 2 кръга, всеки с диаметър 24 см., които поставяме върху застлана с хартия за печене и леко поръсена с брашно тава.
На 2 см. от края на всеки кръг редим като наниз черешки и разполовени топчета Моцарела, след което загъваме края на тестото над тях и притискаме, така че да се получи красиво ръбче.


Поръсваме вътрешността на всеки така оформен кръг с млените бадеми, над тях разпределяме равномерно сиренето Котидж, поръсваме с кафявата захар и тук-там от ментовото песто. Подреждаме половината от останалата Моцарела и по 5-6 разполовени черешки.
Намазваме ръбчето на пиците с разбитото с орехово олио яйце и печем до полуготовност (до леко порозовяване на ръбчето).



Изваждаме от фурната, бързо накапваме на няколко места плодовете от конфитюра, нахвърляме останалата моцарела и поръсваме с филираните бадеми. Връщаме във фурната и допичаме до готовност.

Преди поднасяне топваме цели, обезкостени черешки в соса от конфитюра и ги подреждаме върху топлата пица. Гарнираме с листенца свежа мента и поръсваме с балсамов сос.
Сервираме на масата по желание и купичка с цедено мляко, полято с течен, пчелен мед.
Бутилка хубаво розе е препоръчителна.