/BROWNIE MASCARPONE CAKE/
Обикновено
започвам публикацията на рецепта с някаква история за нея или впечатление,
което е оставила у нас, но днес музата ми е в почивка, каквато всъщност си е
дала от доста време и нямам ни желание, ни настроение за творчески напъни и
словесни излияния. Затова директно пристъпвам към рецептата на тази чудно
вкусна торта, че като нищо мога да я забравя, както се случи с една сладоледена
от миналата година и която най-вероятно ще си остане само вкусен спомен. J
Продукти
/за форма с диаметър 20 см/
/за форма с диаметър 20 см/
за
брауни основата
50
гр. натрошени лешници
50
гр. натрошени орехови ядки
100
гр. черен шоколад (85% какао)
80
гр. качествен, плътен, шоколадов нуга крем (в случая домашна Нутела)
125 гр. меко масло
3 яйца
125 гр. меко масло
3 яйца
70
гр. кристална захар
130
гр. кафява захар Мусковадо
60
мл. течна сметана (минимум 30 % масленост)
100 гр. маскарпоне
100 гр. маскарпоне
120
гр. брашно
½
пакетче бакпулвер
2
с.л. мини шоколадови капки (копчета)
за
маскарпоне мус
500
гр. маскарпоне
140
гр. подсладено кондензирано мляко (1/3 от 410 гр. опаковка)
3 бр.
натрошени на дребно обикновени вафли по ваш вкус (при мен Ная)
за
шоколадовия ганаш
60
гр. тъмен шоколад
100
гр. млечен шоколад
150
мл. млечна сметана (минимум 30 % масленост)
за
гарниране
обикновени
вафли
лешници в шоколад
1 с.л. какао за поръсване
лешници в шоколад
1 с.л. какао за поръсване
Приготвяне
На
браунито
За
начало запичаме леко ядките във фурната и оставяме настрани да се охладят.
Разтопяваме черния шоколад на водна баня или в микровълнова фурна.
Разбиваме маслото с шоколадовия нуга крем до гладка, пухкава смес и продължавайки разбиването наливаме разтопения шоколад.
В отделна, по-голяма, купа разбиваме с миксер яйцата и двата вида захар, докато и последното кристалче захар се стопи. Към тази смес добавяме шоколадовият крем, сметаната и маскарпонето. Обединяваме всичко в гладка маса и я сгъстяваме с пресятото, заедно с бакпулвера, брашно.
За финал добавяме ядките и шоколадовите капки. Разбъркваме всичко с лъжица и наливаме сместа в намаслена и поръсена с брашно тортена форма с падащи стени.
Печем в предварително загрята до 180° фурна за 20-25 минути.
Изваждаме браунито от фурната и го оставяме да се охлади за 10-15 минути във формата, след което го освобождаваме от нея и прехвърляме на телена скара до пълното му изстиване.
Разтопяваме черния шоколад на водна баня или в микровълнова фурна.
Разбиваме маслото с шоколадовия нуга крем до гладка, пухкава смес и продължавайки разбиването наливаме разтопения шоколад.
В отделна, по-голяма, купа разбиваме с миксер яйцата и двата вида захар, докато и последното кристалче захар се стопи. Към тази смес добавяме шоколадовият крем, сметаната и маскарпонето. Обединяваме всичко в гладка маса и я сгъстяваме с пресятото, заедно с бакпулвера, брашно.
За финал добавяме ядките и шоколадовите капки. Разбъркваме всичко с лъжица и наливаме сместа в намаслена и поръсена с брашно тортена форма с падащи стени.
Печем в предварително загрята до 180° фурна за 20-25 минути.
Изваждаме браунито от фурната и го оставяме да се охлади за 10-15 минути във формата, след което го освобождаваме от нея и прехвърляме на телена скара до пълното му изстиване.
На
маскарпоне муса
В
купа разбиваме с миксер на ниска скорост маскарпонето и кондензираното мляко до
гладкост, но без да прекаляваме с разбиването, за да не се втечни кремът.
Добавяме начупените на дребни парченца вафли и внимателно разбъркваме с лъжица.
Не слагайте вафлите в блендер – начупете ги с ръце!
Поставяме браунито върху поднос, стягаме го с тортен пръстен, наливаме муса отгоре му и го заравняваме. Прибираме в хладилник за поне 3 часа, след което го освобождаваме от пръстена и заливаме с шоколадовия ганаш.
За ганаша
наливаме сметаната в касеролка и я довеждаме до кипене, веднага отвеждаме от огъня и добавяме в нея натрошения на дребно шоколад. Оставяме за 2-3 минутки да омекне и после бъркаме интензивно всичко, докато шоколадът се разтопи, а сместа се изглади и заблести. Изчакваме леко да се охлади и заливаме тортата.
Декорираме с шоколадови ядки, нарязани вафлички и финално поръсваме нежно с какао.
Не слагайте вафлите в блендер – начупете ги с ръце!
Поставяме браунито върху поднос, стягаме го с тортен пръстен, наливаме муса отгоре му и го заравняваме. Прибираме в хладилник за поне 3 часа, след което го освобождаваме от пръстена и заливаме с шоколадовия ганаш.
За ганаша
наливаме сметаната в касеролка и я довеждаме до кипене, веднага отвеждаме от огъня и добавяме в нея натрошения на дребно шоколад. Оставяме за 2-3 минутки да омекне и после бъркаме интензивно всичко, докато шоколадът се разтопи, а сместа се изглади и заблести. Изчакваме леко да се охлади и заливаме тортата.
Декорираме с шоколадови ядки, нарязани вафлички и финално поръсваме нежно с какао.
Направите ли я, ще откриете разкошен, нежен и в същото време дълбок вкус – комбинация от шоколадово, сочно брауни с дъхави и крехки ядки, нежен мус с деликатни хрупки в него, всичко загърнато нежно в кадифено, шоколадово одеяло.
В тортата плодове няма, малинките са леко намигване към моята прекрасна дъщеря, а тортата, както се досещате, направих в нейна чест.
В тортата плодове няма, малинките са леко намигване към моята прекрасна дъщеря, а тортата, както се досещате, направих в нейна чест.