Продукти
500 гр. бутер тесто
1 яйце
2-3 с.л. кристална захар
за крема
800 мл. пресно мляко
1,5 ч.ч. захар
3 яйца
100 гр. (10 с.л.) брашно
2 пликчета ванилова захар
60 гр.
масло
500 гр.
Маскарпоне
Приготвяне
Ако ползваме замразено бутер тесто е нужно да го поставим
от вечерта в хладилника, за да се размрази до другия ден. От там нататък
действаме така:
Ако е на плочка (за предпочитане, но не задължително), трябва да го разточим на правоъгълна кора с
дебелина до и не повече от 5 мм. и страни - 45 х 35 см.
Нарязваме го на правоъгълници с размери 15 х 7 см. (получават се 15 броя).
Всеки един навиваме хлабаво на рулце по дългата страна.
Нареждаме рулцата в застлана с хартия за печене тава и
прибираме за 20 минути в хладилника.
Междувременно пускаме фурната да се загрее на 200°.
Междувременно пускаме фурната да се загрее на 200°.
Разбиваме яйцето и с него намазваме рулцата. Поръсваме ги
нежно с кристална захар и печем до красив, златист загар. Без да препичаме!
Изваждаме и оставяме да се охладят.
* Ако не ни се занимава с оформяне на рулца или ако бързаме, можем да нарежем кората на по-големи правоъгълници, които после да слепим с крем по традиционния за този сладкиш метод. Или пък, както аз често правя, да разточим тестото на по-дебела кора, около 1 см., да нарежем на 15 см. правоъгълници, но по-тесни - около 3 см, които бухват страхотно при печене и са добра алтернатива на рулцата.
През това време си приготвяме крема
Загряваме пресното мляко до кипене с 2 с.л. от захарта.
Междувременно разбиваме яйцата с останалата захар, а след
това и с брашното. Получава се гъста паста. При постоянно бъркане с телта
наливаме в нея горещото мляко на тънка струя. Намаляваме огъня на среден и
варим крема, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.
Щом се посгъсти, изключваме котлона и продължаваме с бъркането още около минута докато се сгъсти съвсем, след което отвеждаме настрана, ароматизираме с ванилията и пускаме маслото отгоре да се разтопи. Полученият маслен филм няма да позволи на крема да образува коричка, докато се охлажда.
Щом се посгъсти, изключваме котлона и продължаваме с бъркането още около минута докато се сгъсти съвсем, след което отвеждаме настрана, ароматизираме с ванилията и пускаме маслото отгоре да се разтопи. Полученият маслен филм няма да позволи на крема да образува коричка, докато се охлажда.
След като се охлади достатъчно (излишно е да чакаме да
стане леден) го смесваме с предварително разбитото Маскарпоне.
Готовият крем е пухкав, гъст, с балансирана сладост и аромат. По желание в този момент можем да го обогатим по вкус:
Готовият крем е пухкав, гъст, с балансирана сладост и аромат. По желание в този момент можем да го обогатим по вкус:
-
с 20-30 мл. ром
-
с разтопен шоколад
- с някакъв
плодов сироп или конфитюр
- с
еспресо и Марсала, за вкус
Тирамису...
В случая аз оставих натюр, защото искахме накрая да
гарнираме с мед.
Сглобяваме тортата така:
На подноса намазваме малко количество от крема, подреждаме първият ред рулца – 4 на брой - и мажем обилно отгоре им с крем, който трябва да потъне и по между им, така че да ги слепи добре.
Отгоре редим втори ред с четири рулца (може да ги скъсим малко на дължина, за да се образува накрая сладкиш с пирамидална структура) и пак ги покриваме с крем. Нататък процедираме по същия начин като рулцата са вече по три.
Трябва да ни е останало едно рулце, което после ще натрошим на ситно и ще ползваме за посипване на тортата.
На подноса намазваме малко количество от крема, подреждаме първият ред рулца – 4 на брой - и мажем обилно отгоре им с крем, който трябва да потъне и по между им, така че да ги слепи добре.
Отгоре редим втори ред с четири рулца (може да ги скъсим малко на дължина, за да се образува накрая сладкиш с пирамидална структура) и пак ги покриваме с крем. Нататък процедираме по същия начин като рулцата са вече по три.
Трябва да ни е останало едно рулце, което после ще натрошим на ситно и ще ползваме за посипване на тортата.
Измазваме цялата торта отвън с крем и поставяме до
сервирането ѝ в хладилник. Най-добре е да отлежи за поне 24 часа, за да могат
рулцата да поемат от влагата на крема и да омекнат.
Преди сервиране я поръсваме/облепваме с предварително
запечените за кратко на сух тиган (или под грил) до златист загар трохи от
останалото едно рулце.
И финално, за разкош, допълваме вкуса на
Наполеона с няколко пръски течен мед.
Пригответе си го и да ви
е сладко!
Божествено е станал, Ирме :)
ОтговорИзтриванеНаправо е пристрастяващ. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
Уникална е, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илианка!
ИзтриванеЕ, направо ме разби с този Наполеон! :) Уникален!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ирме!
Вкусът му е разкошен, Хриси, а оформлението е само за разнообразие. Радвам се, че ти харесва. :)
ИзтриванеИ благодаря!
Страхотен, чудесен е, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеПиршество за всичките ми сетива....Поздрави,Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеВълшебен..., Очарова ме, Ирме -
ОтговорИзтриванеразкош от вкус и аромат, впечатляващо оформление и представяне.
Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!
Звучи обещаващо, мда!
ОтговорИзтриване