Страници

10 юни 2015 г.

На гости на списание „Моето бебе и аз“

Няма да крия вълнението си от факта, че “Sentiments in the kitchen…”  получи своето първо признание и място между страниците на едно толкова любопитно, интересно и полезно списание, каквото е „Моето бебе и аз“. Списание, което от години е в помощ със съвети и идеи на жените и младите майки в не леката им задача, да се справят с всички предизвикателства на майчинството и отглеждането на здрави и щастливи деца. В началото на миналия месец получих писмо от Янка Петкова, редактор в списанието, с което ме канеше да гостувам в рубриката, представяща авторки на блогове и техните творения. Рубрика, която има за роля да вдъхнови своите читателки, да развихрят способностите си и да творят чудеса.

Рецептата, която избрахме да споделим в юнския, 146-ти брой е на "Селски черешов тарт с пълнеж от Лемон кърд и Маскарпоне"която редовните посетители на блога вече знаят, а за читателите на „Моето бебе и аз“, както и за новите тук, ще е едно вкусно предизвикателство, с което си струва да се заемат, докато черешите са все още на дневен ред и пълнят пазарите.









Изключително съм благодарна за вниманието, интереса и комплиментите към мен самата и блога! Благодаря ти, Янка!


 

На списание  „Моето бебе и аз“ пожелавам нарастващ и неспирен интерес, много нови фенове и успехи, а на всичките му читатели и на вас, които поглеждате тук - едно вкусно, слънчево и безгрижно лято, изпълнено с много положителни емоции и щастливи моменти!




7 юни 2015 г.

Ягодов крем "Дайкири" /Frozen Strawberry Daiquiri cream/


Лятото настъпва сериозно и вече все по-често посягаме към ледените изкушения, а това, което ще ви предложа днес е греховно направо, повярвайте! 

Сигурно сте опитвали дайкири или най-малкото сте чували името му. Това е коктейл родил се преди повече от 100 години в екзотична Куба. Наименованието си е получил от името на плажа Дайкири, в близост до който имало желязна мина. Една от легендите за произхода му разказва история, според която инженерът Дженингс Кокс от мината, трябвало да направи нещо за пиене в близкия бар за изморените си колеги, обаче в избата нямало нищо друго, освен ром, захар и лимони. Кокс смесил наличното в пропорции каквито преценил, добавил лед и го сервирал на останалите. Новата напитка впечатлила миньорите и на въпроса каква е, как се казва, той отговорил: „Кой знае, сигурно кисел ром“ Да, ама тя се оказала много хубава и не ѝ подобавало да се нарича кисел ром, ами трябвало да ѝ измислят име. И понеже барът бил край плажа Дайкири, съвсем логично ѝ било дадено същото.
Та, оригиналът на коктейл дайкири включва именно онези оскъдни продукти от миньорския бар. Години наред той се приготвял по този начин, но времето и хорските приумици не пощадили и тази рецепта. Така днес са познати всякакви разновидности на напитката с име Дайкири.

Една от най-вкусните и популярни е ягодовото дайкири.

А аз, за да съм самата себе си, модифицирах и нея от коктейл в ледено изкушение – замразено ягодово дайкири, гарнирано със сметанов крем. Не, че е непознато и в този вариант, но поднесено като леден крем (сладолед) не го намерих. 



Продукти
/за 5 чаши/

1 кг. добре узрели ягоди
сока на 3 лайма
2 пликчета ванилова захар
150 мл. бял ром
1/3 ч.ч. захар (или на вкус)

отделно
400 мл. млечна сметана
400 гр. квасена сметана
2 пликчета сметана фикс
2 равни с.л. пресята пудра захар
Няколко листенца мента за гарниране

Приготвяне

Почистваме и измиваме ягодите. Отцеждаме ги напълно от водата и ги пасираме до гладко пюре. Добавяме останалите за дайкирито съставки, разбъркваме и прибираме пюрето във фризера да се замрази. Периодично разбъркваме с вилица, за да не се получи накрая леден блок – целта ни е да си направим ягодово сорбе.
Междувременно разбиваме сметаната като към края добавяме фиксатора. Разбиваме отделно квасената сметана, подслаждаме я на вкус и лъжица по лъжица добавяме към нея сладката. Хомогенизираме готовия сметанов крем и го прибираме във фризера, само колкото да се стегне – не чакаме да замръзне.

В предварително добре охладени чаши разпределяме ягодовото сорбе, върху него допълваме със сметановия крем, боцваме по листенце свежа мента и поднасяме на мига.

Всъщност, може да приготвите всичко по вкус, без да се придържате стриктно към количествата, които съм дала. Важното само е да ползвате ром, лайм и ягоди. За сметановия крем важи същото - може да е само от сметана, може да замените квасената с Маскарпоне, крем фреш, или натурално крема сирене. Мисля, че само маслен крем би бил неподходящ и не за друго, а би утежнил лекия, свеж и ефирен вкус на десерта. 

Това е! Много, много вкусно, освежаващо и лятно удоволствие. Поглезете се!





6 юни 2015 г.

Фото поглед назад към отминаващата пролет


Една ретроспекция на отминаващата пролет, без кулинарни ангажименти, но с рецепта за пълноценна наслада от живота.


А това не е никак трудно, само трябва да се оставиш на инстинктите си, защото твърдо вярвам, че ни е заложено още от раждането да бъдем щастливи и само от нас зависи, дали ще съумеем да хванем здраво щастието за ръка. И никога не е късно да го осъзнаеш и да започнеш най-хубавите си дни отсега нататък. Само трябва да настроиш всичките си сетива на вълните на земята, да се слееш по всички паралели и меридиани с всичко заобикалящо те, да се потопиш изцяло в усещания и емоции. 



Да се почувстваш едно цяло с природата във всяко нейно измерение и творение, да се оставиш на времето и настоящият момент да те завладеят и погълнат, да се потопиш в цвят, светлина, звуци, аромати и вкусове.  




















Да се слееш с капките роса, да се понесеш с вятъра лек като перце, току откъснало се от меко и топло птиче гнездо. 







Да се оставиш на настроенията да те връхлитат като урагани, да те издигат и сгромолясват, да изпаднеш в безтегловност от наслада и радост. 























И да имаш поне един човек, с когото да споделиш и преживееш всичко това.






















Хубав, слънчев, усмихнат, забавен и препълнен с красиви моменти месец юни ви пожелавам!