Лятото настъпва сериозно и вече все по-често посягаме към
ледените изкушения, а това, което ще ви предложа днес е греховно направо,
повярвайте!
Сигурно сте опитвали дайкири или най-малкото сте чували
името му. Това е коктейл родил се преди повече от 100 години в екзотична Куба.
Наименованието си е получил от името на плажа Дайкири, в близост до който имало
желязна мина. Една от легендите за произхода му разказва история, според която
инженерът Дженингс Кокс от мината,
трябвало да направи нещо за пиене в близкия бар за изморените си колеги, обаче
в избата нямало нищо друго, освен ром, захар и лимони. Кокс смесил наличното в
пропорции каквито преценил,
добавил лед и го сервирал на останалите. Новата напитка
впечатлила миньорите и на въпроса каква е, как се казва, той отговорил: „Кой
знае, сигурно кисел ром“ Да, ама тя се оказала много хубава и не ѝ подобавало
да се нарича кисел ром, ами трябвало да ѝ измислят име. И понеже барът бил край
плажа Дайкири, съвсем логично ѝ било дадено същото.
Та, оригиналът на коктейл дайкири включва именно онези
оскъдни продукти от миньорския бар. Години наред той се приготвял по този
начин, но времето и хорските приумици не пощадили и тази рецепта. Така днес са
познати всякакви разновидности на напитката с име Дайкири.
Една от най-вкусните и популярни е ягодовото дайкири.
А аз, за да съм самата себе си, модифицирах и нея от
коктейл в ледено изкушение – замразено ягодово дайкири, гарнирано със сметанов
крем. Не, че е непознато и в този вариант, но поднесено като леден крем
(сладолед) не го намерих.
Продукти
/за 5 чаши/
1 кг. добре узрели ягоди
сока на 3 лайма
2 пликчета ванилова захар
150 мл. бял ром
1/3 ч.ч. захар (или на вкус)
отделно
400 мл. млечна сметана
400 гр. квасена сметана
2 пликчета сметана фикс
2 равни с.л. пресята пудра захар
Няколко листенца мента за гарниране
Приготвяне
Почистваме и измиваме ягодите. Отцеждаме ги напълно от
водата и ги пасираме до гладко пюре. Добавяме останалите за дайкирито съставки,
разбъркваме и прибираме пюрето във фризера да се замрази. Периодично
разбъркваме с вилица, за да не се получи накрая леден блок – целта ни е да си
направим ягодово сорбе.
Междувременно разбиваме сметаната като към края добавяме
фиксатора. Разбиваме отделно квасената сметана, подслаждаме я на вкус и лъжица
по лъжица добавяме към нея сладката. Хомогенизираме готовия сметанов крем и го
прибираме във фризера, само колкото да се стегне – не чакаме да замръзне.
В предварително добре охладени чаши разпределяме
ягодовото сорбе, върху него допълваме със сметановия крем, боцваме по листенце
свежа мента и поднасяме на мига.
Всъщност, може да приготвите всичко по вкус, без да се придържате стриктно към количествата, които съм дала. Важното само е да ползвате ром, лайм и ягоди. За сметановия крем важи същото - може да е само от сметана, може да замените квасената с Маскарпоне, крем фреш, или натурално крема сирене. Мисля, че само маслен крем би бил неподходящ и не за друго, а би утежнил лекия, свеж и ефирен вкус на десерта.
Това е! Много, много вкусно, освежаващо и лятно
удоволствие. Поглезете се!