Страници

23 декември 2014 г.

С дъх на Коледа

Ето ни отново на прага на Коледа, след още една изтърколила се година, след още някой побелял косъм, още сътворени спомени, завършени и не съвсем задачки, забързани и въодушевени, изпращащи, посрещащи, запретнали ръкави и напудрили кухнята, от която се носят аромати чак... до небето. И обратно на реда в листа с менюто, започваме подготовката му от края, с десертите. У дома наред с баниците има и няколко редовни за този празник сладкиша. Започвам с най-вкусните сладки от моето детство, най-лесните, бързи и ароматни, с дъх на мед, канела и портокал. За повод и без повод, за празник и делник, винаги внасящи чувство на топлина, уют и наслада. 

Меденки


Продукти

500 гр. брашно
1 к.л. сода бикарбонат
сока на 1 портокал
2 с.л. мед
2 к.ч. захар
1 с.л. канела
1 с.л. какао
2 яйца
2 к.ч. олио
орехови ядки за гарниране

Приготвяне

Пресяваме брашното и го поставяме в дълбока купа, правим кладенче и в него слагаме захарта, какаото, канелата, яйцата и наливаме портокаловият сок с разтворената в него сода. Размесваме с ръце като постепенно наливаме и олиото. Замесваме средно меко тесто от което късаме по малко и оформяме топчета с големината на орех. Редим ги върху застлана с хартия за печене тава и печем в предварително загрята на 180° фурна докато повърхността им спре да лъщи и отдолу леко покафенеят. 


Не ги препичайте много, за да не останат твърди!

По желание може да замените по-голяма част от захарта с мед (2 пълни с.л. мед = 1 к.ч. захар).


От тази доза се получават 40-50 бройки, в зависимост от едрината.
Сладките са с балансирана сладост, но ако обичате повечко да ви благнеят увеличете леко захарта или меда. Имат стегната външност и мека вътрешност, а дъхът на печена орехова ядка в комбинация с останалите аромати ги прави вълшебни. J

Опитайте!