Шарлотата
е десерт, в който задължително присъства крем, обикновено баварски.
Характерно за него е сглобяването му в пластове от пандишпан, бисквити или
дори хляб, редувани с крем и често плодове. Едва тогава сладкишът се изпича.
Съществуват
много видове шарлоти, като едни от най-популярните са:
„Руска шарлота“ (Charlotte
Russe) – изработена
от френската сладкарка Marie-Antoine Carême (1784–1833), която я кръщава на единствената дъщеря на
английският крал Джордж IV, Шарлот и на руския цар Александър I. Работела е и в двата двора и явно първоначално сладкишът е
носел само името „Шарлота“, след което е тактично прекръстен на „Руска
шарлота“. Може да се сметне за
класическа шарлота защото е съставен само от баварски крем обвит в бишкоти.
Подобна е и „Кралската
шарлота“ (Charlotte Royale), за която вместо бишкоти са ползвани резени от
пандишпанено руло.
Ако в шарлотите се ползват плодове, често името им се съставя
от вида на плода – ягодова, черешова, бананова, къпинова ... За по-богат вкус
кремът може да е шоколадов, сметанов, варен и желиран, може да се добавят ядки
и семена. Важното е стените на съда, в който ще се приготвя сладкишът да се
облицоват с избраната тестена част и да се напълни с крем. При сервиране се
обръща.
Моята рецепта е малко по-различна. Записана е в старата
тетрадка на мама и някога беше „на мода“ у дома за известен период. После позабравена
за дълго време или по-правилно казано заместена от безброй нови изкушения,
чакаше спокойно деня, в който отново да блесне на масата ни. Половинката много
обича сиропирани, много сочни десерти и разлиствайки овехтелия стар тефтер с
мисълта, някой ден да се заема да препиша всички рецепти, погледът ми се застоя
на мамината шарлота. Чудесна изненада му спретнах, а на мен си угодих и с нов
вкус към нея. Но, за това накрая. :)
Шарлота с ябълки
Продукти
/за тава с ø 26 см./
5
козуначни кифли
60 гр.
разтопено масло
3-4
ябълки (сладко-кисели)
½ ч.ч.
фино смлени орехови ядки (галета или грис)
5 яйца
1 л.
пресно мляко (при мен 800 мл.)
2
пликчета ванилова захар
захар
на вкус (при мен 2/3 ч.ч.)
пудра
захар за поръсване
Приготвяне
Ако не
намерите от къде да купите козуначни кифли, просто навийте няколко без пълнеж,
когато правите кифлички . После може да ги замразите, а преди да правите
шарлота да ги размразите за една нощ на стайна температура. Рецепта за тях тук.
Нарязваме
кифлите на кръгчета с дебелина 1 см., а ябълките почистваме, обелваме и
рендосваме на едро.
Намазваме
дълбока тавичка обилно с меко масло и нареждаме плътно половината шайби
кифлички.
Отгоре
ги поливаме с разтопеното масло и разпределяме рендосаните ябълки (не изцеждаме)
Поръсваме ги с млените орехи и подреждаме останалите шайби от кифличките.
В купа
поставяме яйцата със захарта и ванилията и разбиваме с миксер докато захарта се
стопи. Доливаме млякото и хомогенизираме сместа с още няколко завъртания на
бавни обороти.
Получава
се смес за крем карамел, която наливаме бавно в тавичката върху сладкиша.
Най-добре да налеете 2/3 от крема и след като се поеме повечето от кифлите (за
около 5 минутки), да допълните с останалото.
Печем в
предварително загрята силна фурна (220°) докато се позлати равномерно отвсякъде. Получава се страхотна
коричка и отгоре и отдолу.
Напълно
охладен сладкиша се поръсва с пудра захар.
Поднесете
с лъжица ванилов сладолед или квасена сметана.
Може да
приготвите шарлотата и в индивидуални формички. Аз нямам подходящи, но си пазя
няколко консервни кутии от риба тон, на които съм махнала само капачетата и
които в случая ми свършиха идеална работа.
Новото,
което открих и отчетох като сполучлива комбинация е, да поръся фино квасената
сметана с малко Нескафе. Вкусовете се вързаха идеално, а хапка от сладкиша гарнирана с такава сметана е като симфония за небцето.
Нищо,
че сега не е сезонът на ябълките, а на летните плодове мамещи ни с цвят,
свежест и аромати, горещо ви препоръчвам тази ябълкова шарлота. Опитайте я!