Страници

6 декември 2013 г.

Пъстърва за Никулден

 Две рецепти – пържена и печена

Никулден е православен празник и носи името на светеца Николай, което  означава "Побеждаващ" и се почита като покровител на рибарите. Според народно-християнския мит при подялбата на света на него се паднали водите – океаните и моретата, реките и езерата. Властник на целия подводен свят - рибите и водните демони, както и управител на морските стихии.  Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Има такава поговорка: "Днес му е денят, утре му е снегът". На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола ( в римската митология Нептун, в старогръцката Посейдон и християнският първообраз на дядо Коледа) се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.
По традиция на днешния празник се яде риба и то не каква да е, а такава, чието тяло е покрито с люспи. Обикновено шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга” на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Свети Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба, а костите й не се изхвърлят – изгарят се, закопават се в земята или се пускат в реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от главата на шарана, тази която има форма на кръст, старите баби зашивали на шапките на внуците, за да ги пази от зли сили, уроки и болести.На празника, освен риба на трапезата трябва да има и постни ястия, царевица, жито, боб и обредна питка.

Ние нямаме във фамилията именници на Никулден и почти никога не съм спазвала традицията да се яде риба на този ден. Е, случвало се е, но не е било ритуално  хапване. Тази година се случи така, че рибката я приготвих предния ден, не беше шаран, че не ни харесва, а пъстърва (и тя има люспи), но ако някой поиска днес отново, няма да откажа. :)

На вас ще предложа две рецепти с такава рибка, а ако си харесате някоя и я направите, гаранцията за удовлетвореност я имате от мен и цялата фамилия. :)

Пъстърва в царевична коричка на тиган



Продукти

3 малки пъстърви (по около 250 гр.)
100 мл. ябълков оцет
200 мл. прясно мляко (опция)
60 гр. масло
½ к.ч. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. натурално нишесте
6 пълни с.л. царевично брашно

за картофената гарнитура
6 средни картофа
2 големи глави лук
100 мл. ябълков оцет
2 с.л. кристална захар

за майонезен сос
3 жълтъка
½ к.ч. олио
3 с.л. пудра захар
3 пълни с.л. мека горчица
1 к.л. сол
3 пълни с.л. квасена сметана
3 с.л. лимонов сок (сока на ½ лимон)


Приготвяне

Почистете пъстървата много добре, като внимавате да не пробиете нежната й кожа при остъргването на люспиците. Измийте я и я мариновайте за 1 час в 200 мл. вода и 100 мл. ябълков оцет (още по-добре с лимонов сок). Това се прави за стягане на нежното й месо. Ако имате и най-малко съмнение за произходът й, заменете водата с прясно мляко – то има способността да извлича токсините. За повече вкус може да добавите и 2 скилидки наситнен чесън – рибката ще поеме леко от аромата му. Който пък харесва по-натуралния вкус на риба, може да го пропусне. Този път аз не сложих.

Такааа, рибката нека си почива, а вие през това време направете картофената гарнитура:
Измийте и обелете картофите, сложете ги в тенджерка, посипете с 1 ч.л. сол и ги залейте със студена вода, колкото да се покрият. Сложете на среден огън и варете до полуготовност. Пробвайте готовността им с вилица – трябва да влиза в тях с лек натиск, като картофите да остават цели, не бива да се разпукват!
Отцедете ги от водата и оставете настрана леко да се охладят.
Обелете лука, измийте го и го нарежете на много тънки кръгчета, като след това го разлистите на пръстенчета. Посолете ги с малко сол и разбъркайте.
В дълбока купа нарежете картофите на шайби с дебелина около 5 мм и ги наредете на 4-5 пласта като по между тях, разпределяте лучените кръгчета.
В тенджерка сипете 1,5 л. вода, 2 с.л. захар и 100 мл. оцет. Сложете на котлона да заври и с тази марината залейте картофите, похлупете и оставете настрана за 10-15 минутки.

Докато почиват картофите, направете майонезения сос:
В дълбока купичка сложете жълтъците и с миксер ги разбийте на пухкав крем, като добавяте лъжица по лъжица олиото. Това ще ви отнеме около 5 минутки, Добавете в така получената майонеза горчицата, солта, пудрата захар, квасената сметана и лимоновият сок. Разбийте добре.
Сега с помощта на гевгир отцедете добре картофената салата от маринатата, прехвърлете я в салатиера и полейте с майонезения сос. Внимателно разбъркайте и приберете в хладилника да се охлажда до сервирането.


Време е да изпържим рибката.
Изцедете я от соломурата и я подсушете максимално с кухненска хартия. Посолете я отвън и отвътре и поръсете само вътрешността й с черен пипер. В дълбока чиния смесете добре нишестето, царевичното брашно и 1 к.л. сол. Напудрете обилно навсякъде рибката с тази смес и изтърсете излишното брашно.
Загрейте голям тиган на среден огън, налейте в него ½  к.ч. зехтин и добавете 60 гр. масло. Когато маслото се разтопи и хубаво замирише, сложете в тигана рибката и я пържете от всяка страна за по 5-6 минутки

Сервирайте веднага, като поръсите рибките с прясно смлян черен пипер и гарнирате с парченце лимон. Поднесете с картофената гарнитура и свежа зелена салата.



Втората рецепта е за малко по-голяма риба – сьомгова пъстърва. Нея я готвих в началото на есента, когато милото ме изненада с този прекрасен екземпляр – почти 3 кг. Дъщеря ми се затъжи за животинчето, наистина много красива риба, но така и така бе уловена и донесена ми, та трябваше да я сготвя.


Сьомгова пъстърва на фурна



Продукти

1 сьомгова пъстърва около 2,5 - 3 кг. (може и по-малка)
200 гр. масло
2 лимона
1 връзка магданоз
1 връзка пресен копър
стръкче розмарин
5-6 скилидки чесън
морска сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Включете фурната да се загрява на степен грил (т.е. само на горни реотани)
Почистете добре рибата и я измийте. Подсушете с домакинска хартия. 


Направете няколко равномерни, леки разреза от едната й страна и я посолете навсякъде. Вътрешността й поръсете с черен пипер и напълнете със половината масло, нарязано на парченца, магданоза, копъра, розмарина и чесъна.
В разрезите сложете по парченце масло и парченце лимон. Останалите лимони нарежете и напъхайте при плънката. Затворете коремната кухина с клечки за зъби и намажете цялата риба с меко масло.
Застелете скарата на фурната с алуминиево фолио, поставете я върху прилежащата й тава и разположете отгоре приготвената риба. 



Сложете да се пече в загрятата фурна, на средно ниво (на около педя под реотаните).
Печете от всяка страна за около 15-20 минутки (при по-малка риба времето респективно е по-малко) или докато получи красива, златиста коричка. 
Извадете и оставете за няколко минути да почине, след което нарежете на порционни котлети и поднесете с картофена салата и млечно-чеснов сос с копър и магданоз.



Наздраве! Да ви е сладко и весел празник!







4 декември 2013 г.

За споделените чувства и едни Бутер тарталети с ябълка

Коледно ми е! И за разлика от други години сравнително отрано започнах да стягам празника. Помотавам се по магазините по дълго от обикновено, приготвих някои от подаръците, менюто ми за почти целия месец е готово (това не се бе случвало от поне 10 години) и даже намерих време да се заиграя и с коледната декорация. Споделих с приятелка за особената ми енергия, придошла сякаш като пролетна река и получих предложение за бизнес. :)  А, не, това няма как да стане! Аз от такива неща не разбирам, а енергията както е дошла, така може и да заспи. При мен това никак не е изключено. Но желанието ми за даване и споделяне е толкова силно, че не мисля, че скоро ще ме остави. В тази посока на мисли, може би декември е месецът, в който най-много се споделя. Дали заради студените, къси дни, скучни в своята сивота, дали заради предпразничната еуфория подканяща ни отрано към приготовления, пазаруване и безделничене, дали просто заради онова характерно за времето пламъче в сърцата, търсим близки по душа, с които да уплътним някой свободен час на сладка приказка и чаша горещ шоколад, да се посмеем заедно, да споделим.

Такива мисли ме налегнаха днес, след като опитах нетърпеливо една бройка от десерта за деня. Нали всеки готвач или сладкар трябва да тества произведението си, преди да го предложи на публиката? ;) Та, така и аз – гризвам, примлясквам сладко и не усещам кога свърши! Не съм го глътнала лакомо на три залъка, просто изгубих представа за времето. Ей така, седя си сама в кухнята и се кефя. Егоистично, нали? Да, понякога сме големи егоисти, но пак се намират оправдателни причини, както в момента на моето въздигане в облаците с една невероятно вкусна тарталета в ръка. Но щом свърши, съвестта ми веднага проговори и ме навика, накара ме да си мисля ей такива неща и да поискам да ви ги споделя веднага. И така, само няколко часа след отлежаване на идеята, след като вече няма и следа от изкусителните въртележки, ги споделям и с вас. А вие опитайте и ми кажете егоистично ли е да им се наслаждавате, без да мислите за каквото и да било друго :)) 

Бутер  тарталети с ябълка


Продукти
/за 9 броя/

1 пакет бутер тесто (400 гр.)
3 сладки малки ябълки
1 с.л.(пълна) меко масло
½ ч.ч. ситно смлени орехи
1 с.л. пудра захар

за намазване

1 яйце
1 ч.л. (равна) пудра захар

отделно
квасена сметана или ванилов сладолед за гарниране

Приготвяне

Най-напред си смелете в блендер ядките със супената лъжица пудра захар. Добавете мекото масло и с няколко пулсации направете крем.

Сега разбийте яйцето с чаена лъжичка пудра захар.

Измийте и почистете ябълките от сърцевината им, след което ги разполовете и старателно нарежете на тънки лунички с дебелина около 2 мм.

Включете фурната да се загрява на 220°
Разточете бутер тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 5 мм и изрежете кръгове с диаметър 10 см.
Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Леко ги намажете с рабитото яйце и върху всяко кръгче сложете по пълна чаена лъжичка от ореховият крем. Разстелете го равномерно по цялата повърхност. 


Отгоре наредете резенчетата ябълка. Намажете ги внимателно с разбито яйце и поръсете с кристална захар*


* Захарта може да е бяла, тръстикова, кафява Мусковадо, ванилова или смесена с канела – това е вече въпрос на лично предпочитание и вкус. Аз ползвах био тръстикова захар.


Печете тарталетките на средно ниво във фурната, за около 15 минутки или докато добре се зачервят отвсякъде.

Поднесете топли с топка квасена сметана или ванилов сладолед. 


Разрешено е да им се насладите бързо и егоистично, но... с близките си хора. Гарантирам ви, че най-малкото ще ви заобичат повече! ;)